Majorarea pensiilor militarilor mai așteaptă. Anunțul premierului Ludovic Orban

Thursday, 14 November 2019, 19:28 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Pensiile militarilor sunt în pericol de a nu mai fi indexate, așa cum a promis guvernul condus de Viorica Dăncilă. Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că această măsură depinde de anumite analize. Pe ultima sută de metri și în „ilegalitate”, fostul guvern PSD a promis sindicatelor militare majorarea cu 4,6% a pensiilor militarilor, la două săptămâni după ce fusese demis prin moțiune de cenzură. 

Întrebat de jurnaliști dacă va fi pus în aplicare proiectul anunțat de fostul Guvern Dăncilă în legătură cu indexarea pensiilor militarilor cu 6,4%, premierul Ludovic Orban a anunțat că se mai așteaptă.

„Aștept rezultatul analizei grupului de lucru care este constituit. Evident, obiectivul nostru este să nu se creeze diferențe în pensii între un militar care s-a pensionat în 2016 și un militar care s-a pensionat în 2019. De asemenea, să nu se adâncească acest decalaj prin sistemul diferit de indexare”, a răspuns Ludovic Orban.

„Indexarea nu rezolvă neapărat această problemă a discriminării între militarii care au ieșit la pensie cu ceva timp în urmă în comparație cu cei care au ieșit mai de curând la pensie”, a completat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării. 

„Promisiunile” Guvernului demis condus de Viorica Dăncilă pentru indexarea pensiilor militare de stat

O ultimă consultare pentru eliminarea inechităților pensiilor militare de stat a avut loc la Guvern pe 28 octombrie 2019, în afara mandatului fostului Guvern PSD, pentru că acesta fusese demis, prin moțiune de cenzură, cu două săptămâni înainte, încă din 10 octombrie 2019.

Executivul Dăncilă promitea pe 28 octombrie 2019, la două săptămâni de la demitere, că este pregătită o altă măsură destinată creșterii calității vieții cadrelor militare în rezervă, respectiv indexarea pensiilor militare cu 4,6%, care poate fi aplicată de la începutul anului viitor.

La întâlnire au participat fostul secretar general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanți ai Ministerelor Apărării Naționale și Muncii și o delegație a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.

Greblă spunea atunci că are mandat din partea Vioricăi Dăncilă, în calitate de președinte al PSD, să îi asigure pe reprezentanții Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate că PSD va susține în Parlament o inițiativă de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Guvernului, „scopul acestui proiect este să ofere soluții astfel încât, persoane care s-au pensionat în ani diferiți, dar au desfășurat aceeași activitate, în condiții similare, să beneficieze de aceleași drepturi, iar pensiile să reflecte vechimea în muncă și contributivitatea”.

În același comunicat, secretarul de stat din Ministerul Apărării Naționale de la acea dată, Mihai Dan Chirică, „a menționat că această inițiativă legislativă este deja pregătită în colaborare cu reprezentanții sindicatelor din domeniu și a tuturor celor interesați, însă actualul Guvern nu mai are prerogative care să-i permită adoptarea proiectului. În aceste condiții, se fac toate eforturile pentru a nu fi afectate beneficiile pensionarilor militari”.Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL