Mai multe țări din cadrul Uniunii Europene au ales să reintroducă temporar controalele la frontieră în zona Schengen, o decizie care contravine principiului circulației libere ce caracterizează această regiune. Această măsură a fost motivată de creșterea alarmantă a numărului de migranți, atât legali, cât și ilegali, care caută soluții pentru o viață mai bună în Europa.
Germania este cea mai recentă țară care a anunțat, la începutul acestei săptămâni, introducerea de controale temporare la toate frontierele terestre începând cu 16 septembrie, cu scopul de a combate migrația ilegală și de a proteja populația de extremismul islamist. Această măsură este planificată să dureze inițial șase luni. Polonia a reacționat rapid, considerând decizia „inacceptabilă”.
Anul trecut, Germania a introdus controale mai riguroase la granițele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția. Împreună cu cele deja existente la frontiera cu Austria, aceste măsuri au condus la returnarea a 30.000 de migranți de la sfârșitul lunii octombrie 2023.
Ce alte state Schengen au mai introdus controale la frontiere, conform Reuters:
Austria a implementat controale la frontierele cu Slovacia și Republica Cehă până pe 15 octombrie, și cu Slovenia și Ungaria până pe 11 noiembrie, din cauza presiunii asupra sistemului de azil și a amenințărilor de securitate legate de rețele teroriste și criminale.
Danemarca efectuează controale asupra transportului terestru și maritim dinspre Germania până pe 11 noiembrie, invocând riscurile de terorism legate de războiul din Gaza și incidentele de profanare a Coranului în 2023, precum și temerile de spionaj rusesc.
Franța a reintrodus controale la frontierele sale cu țările Schengen până pe 31 octombrie, din cauza presiunilor asupra sistemului de azil și a amenințărilor teroriste.
Italia a impus controale la frontiera cu Slovenia până pe 18 decembrie, pe fondul riscului ca teroriști să se infiltreze printre migranți pe „ruta balcanică”, dar și din cauza tensiunilor legate de războiul din Ucraina și de președinția Italiei la G7.
Norvegia, care nu este membră UE, dar face parte din Schengen, a restabilit controalele în porturile care fac legătura cu spațiul Schengen până pe 11 noiembrie, invocând amenințările serviciilor secrete rusești asupra exporturilor sale de gaze și a sprijinului militar pentru Ucraina.
Slovenia a introdus controale la frontierele cu Croația și Ungaria până pe 21 decembrie, motivând prin deteriorarea situației de securitate din Orientul Mijlociu și Ucraina, amenințările teroriste și criminalitatea organizată din Balcanii de Vest.
Suedia a înăsprit controalele până pe 11 noiembrie din cauza riscurilor crescute de violență legate de conflictul din Gaza, inclusiv atacurile antisemite.
Finlanda a închis punctele de trecere la granița terestră cu Rusia, fără o dată precisă pentru redeschidere, acuzând Moscova că ar fi orchestrat un aflux de solicitanți de azil. Rusia a negat acuzațiile.
De asemenea, Finlanda a adăugat mai multe porturi pe lista celor care nu vor mai accepta nave din Rusia.