Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mafia pariurilor și implicațiile lui Sebastian Ghiță

Thursday, 05 November 2020, 18:12 Sursă: Realitatea PLUS

Mai mult, în luna octombrie, neștiind că va pierde fotoliul din Palatul Victoria, Ponta a vrut să-și securizeze niște venituri clare pentru campania electorală care urma să aibă loc anul viitor: a dat o controversată Ordonanță de Urgență prin care Loteria trece în curtea Oficiului, iar Oficiul la rândul lui urma să treacă în directa coordonare a prim-ministrului. Prezența Odetei Nestor la ONJN nu a vizat doar Loteria, pușculița tradițională a partidelor, ci și piața pariurilor sportive online și offline, unde miza financiară era uriașă.

Iar o decizie extrem de controversată, apărută tot în 2015, a îngenunchiat o mulțime de case de pariuri, care s-au văzut nevoite să plătească statului sume enorme. Cum a fost posibil? Potrivit unui document apărut la acea vreme, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc a fost cel care i-a trimis pe inspectorii fiscali pe capul companiilor din industria pariurilor sportive. Într-o adresă către ANAF din august 2015, șefa instituției, Odeta Nestor, semnala că „o mare parte din casele de pariuri nu respectă Codul Fiscal”. Astfel că ANAF a început controale masive la toate casele de pariuri, dar și să recalculeze impozitele pe care acestea le-ar avea de plătit. Însă au luat în calcul o bază cu totul diferită și anume totalul veniturilor realizate, față de cea stabilită atât de legislația românească în domeniu, cât și de cea europeană - venituri minus premiile plătite jucătorilor. Astfel, majoritatea firmelor s-au văzut nevoite să plătească milioane de euro peste noapte, lucru imposibil de realizat.

Atunci, reprezentanții marilor companii de pariuri atrageau atenția asupra jocurilor politice care se fac înainte de alegerile din 2016 pe piața de profil. După eliminarea celui mai de temut competitor, gigantul britanic Bet365, site care a fost interzis în România în 2015, Sebastian Ghiță a trecut la executarea companiilor autohtone pentru a face loc pe piață companiei pe care o controla indirect, Winmasters.

Dintr-o anchetă a Rise Project reiese că platforma Winmasters.ro era operată de un offshore (WM Interactive Limited) din Malta controlat indirect de Sebastian Ghiță, foarte apropiat de fostul premier Ponta și a cărui influență la nivel de instituții nu a dispărut odată cu demisia sa. Wimmasters.com avea tot interesul ca Bet365.com si Bwin.com să dispară de pe piață, dat fiind că doar gigantul britanic controla cam 60% din piața locală a pariurilor online.

De altfel, Odeta Nestor a recunoscut că printre acţionarii Winmasters, care-şi face o reclamă extrem de agresivă prin firma de panotaj Euromedia, pe care tot deputatul o controla, se afla și o rudă a lui Sebastian Ghiţă. Lanţul de intermediari prin care Sebastian Ghiţă era la butoanele winmasters.ro includea și Asesoft, firmă din care acesta susținea că s-a retras.

Tot în 2015, după ce a chemat 54 de mii de oameni din toată țara ca să îi sancționeze pentru că ar fi jucat pe site-uri considerate ilegale în țara noastră, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc a încurcat firmele care nu au autorizație. În “lista neagră” transmisă oficial jurnaliștilor Rise, instituția guvernamentală a inclus, “din greșeală”, firma offshore controlată de fratele lui Sebastian Ghiță, dar și o altă companie din Malta. Pe această listă a celor care nu au dreptul să organizeze și să exploateze jocuri de noroc a fost inclusă compania WM Interactive Ltd, care operează winmasters.ro, dar și o altă firmă din Malta. Asta deși companiile respective figurau pe site-ul instituției ca fiind în regulă. Apoi conducerea Oficiului a revenit, la solicitarea unei clarificări din partea RISE, susținând că, de fapt, cele două firme au actele în regulă și că a fost o greșeală de redactare.

Offshore-ul WM Interactive Ltd din Malta, care operează platforma winmasters.ro, este controlat de Alexandru Ghiță, fratele mai mic al lui Sebastian Ghiță. Chiar în actele firmei din Malta, adresa de resedință a firmei se află într-un apartament al altei companii celebre care a aparținut deputatului fugar, Asesoft International din București.

Timp de aproape un an, Winmasters a funcționat însă în afara legii. Site-ul de pariuri al familiei Ghiță și-a făcut intrarea pe piață încă din 2014. Până pe 24 iunie 2015, când s-au emis primele trei autorizații de operare și exploatare a pariurilor online, ONJN a anunțat constant pe site-ul său că nu există nicio companie care să opereze legal în România. Winmasters a indus astfel în eroare jucătorii din luna august 2014 până în iunie 2015, susținând că funcționează legal, fără ca Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc să ia vreo măsură. Piata jocurilor de noroc autohtonă este estimată la circa 2 miliarde de euro.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL