Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Lucrările din Master Plan vor fi finanțate și din împrumuturi publice și acciza pe carburanți

Wednesday, 25 February 2015, 23:13 Sursă: REALITATEA.NET

Valoarea totală a proiectelor identificate în document se ridică la 45,4 miliarde euro, pentru sectorul de transport rutier, feroviar, aerian, naval si multimodal. Ministrul de resort, Ioan Rus, a explicat că finanțarea disponibilă, în prezent, acoperă proiectele prioritare. Astfel, în strategia de finanțare a Master Planului, suma indicată ca fiind disponibilă este de 2,7 miliarde de euro din Fondul de Coeziune, inclusiv cofinanțarea de la bugetul de stat, și 2,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru sectorul rutier.

"Suma totală pe care România o are la dispoziție, în perioada de programare 2014-2020, pentru cele patru sectoare de transport (rutier, feroviar, naval, multimodal) este de 6,843 miliarde euro. La acestea se adaugă un plafon suplimentar de 7 miliarde euro, pe care Guvernul l-a aprobat astăzi (miercuri - n. red.), care vor proveni din împrumuturi publice - IFI- și din acciza pe carburanți, în vederea asigurării surselor de finanțare necesare implementării proiectelor din sectorul rutier, cu prioritate pentru autostrăzi. Astfel, valoarea totală a finanțării pentru sectorul infrastructurii rutiere, în perioada de programare 2014-2020, este de 13,8 miliarde de euro", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Totodată, ministrul Transporturilor a precizat că procentul care va fi alocat pentru Master Plan, din acciza la carburanți, va fi stabilit de Executiv în perioada următoare.

"Lângă sumele pe care le-am avut, se adaugă, prin hotărârea de astăzi, încă un plafon suplimentar de 7 miliarde de euro, pentru care Ministerul Finanțelor se va ocupa să găsească cadrul fiscal, adică spațiu în interiorul actualului regim fiscal în 2014-2020, bani care vor proveni din împrumuturi BERD, BEI, instituții financiare, alte resurse financiare și, de asemenea, din acciza pe carburanți. Parte din această acciză, pe care o vom stabili împreună în Guvern, va intra direct în finanțarea Master Planului General de Transport al României", a spus Ioan Rus.

Mai multe pe Ziare.com.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL