Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Lucrările de infrastructură au fost „îngropate“ de statul român: minus 28% în cinci luni

Thursday, 10 July 2014, 15:25 Sursă: REALITATEA.NET

În lipsa unor investiţii consistente din partea statului, construcţiile de infra­structură, un sector ce ar trebui să susţină întreaga economie, au plon­jat cu 27,7% în pri­me­le cinci luni ale acestui an, scrie Ziarul Financiar.

Lucrările de con­struc­ţii sunt în pi­caj direct de la începutul aces­tui an, fie­­care din­tre primele cinci luni ale lui 2014 aducând scă­deri în acest sector. „Avem bani şi ne ba­tem joc de ei, nu fa­cem lucrările în ter­menul an­gajat. Cel mai îngrijorător şi ne­aş­teptat lucru este scă­derea lu­crărilor ingi­ne­reşti. Acest lucru ara­­tă inca­pa­ci­tatea be­neficiarilor de a de­rula pro­iecte. Situaţia în acest sec­tor ne pre­ocu­pă", spune Cristian Pârvan, secretarul general al Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din Ro­mânia (AOAR).

Un exemplu care arată că România dispune de fon­duri pentru dezvoltarea de in­fra­struc­tură, dar nu reuşeşte să le fo­losească încă vine din zona banilor europeni, unde statul român benefi­cia­ză de o sumă de 4,4 mld. euro în perioada 2007-2013 pentru construirea de autostrăzi, căi ferate, aeroporturi sau metrou, însă până în prezent a reuşit să atragă doar o treime din aceşti bani.

România mai are la dispoziţie doar un an şi jumătate pentru a atrage restul de aproape 3 miliarde de euro puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană.

AVERTISMENTUL FMI pe care Guvernul de la Bucureşti îl ignoră. "Acum este momentul oportun pentru investiţii publice"

Scăderile puternice înregistrate de lucrările de construcţii vin în contextul în care statul a pompat mai puţini bani în proiecte publice. Astfel, cheltuielile de investiţii s-au ridicat în primele 5 luni ale anului la circa 7,5 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), în scădere cu aproape 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Cheltuielile cu investiţiile au reprezentat în perioada ianuarie-mai circa 1,1% din PIB. Mai multe aici.

 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL