Liviu Dragnea își află sentința finală pe 27 mai

Monday, 20 May 2019, 09:27 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru data de 27 mai pronunţarea sentinţei definitive în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care este judecat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Reprezentantul DNA a cerut ca Dragnea să fie condamnat şi pentru instigare la fals intelectual, iar pedepsele aplicate acestuia să fie orientate spre mediu şi nu spre minim, aşa cum a apreciat instanţa de fond.

Liderul PSD nu s-a prezentat la proces, el fiind reprezentat de doi avocaţi - Flavia Teodosiu şi Marian Nazat.

Iniţial, avocaţii lui Liviu Dragnea au cerut amânarea procesului după 5 iunie, când Curtea Constituţională ar trebui să ia o decizie în ceea ce priveşte modul de constituire a completurilor de 3 de la Instanţa supremă.

În plus, avocaţii liderului PSD au ridicat mai multe cereri şi excepţii, inclusiv de sesizare a Curţii Constituţionale.

Judecătorii au respins, însă, toate aceste cereri ale apărătorilor şi nu au fost de acord cu amânarea procesului, astfel încât s-a trecut la dezbateri pe fond.

Redăm mai jos LIVE TEXT-ul ședinței de judecată (sursa FB/Ionela Arcanu): 

18:16 Ședința instanței s-a reluat. 

17:51. Sedinta de judecata se suspenda 15 minute. Mai au de pledat trei avocati si apoi aflam data pronuntarii.

17:30. Al doilea avocat al lui Liviu Dragnea isi termina pledoaria:

"Citind motivarea, vazand si opinia separata a domnului magistrat Pistol, m-a ingrozit sa vad, pur si simplu, ca un om a fost condamnat pe alegatii, intrebari retorice si considerente sociologice. Pana in 2016 nu a existat notiunea de Dragnea Liviu Nicolae in dosar, brusc a aparut.

16:55. Avocatul lui Liviu Dragnea, pledoarie in instanta:

Va rog sa constatati ca s-a implinit termenul de prescriptie speciala (in cazul infractiunii de instigare la fals), indiferent daca il calculam dupa vechiul sau noul cod de procedura penala. Si v-as ruga sa tineti cont de faptul ca inculpatul nu doreste continuarea procesului penal. Va rog sa constatati ca a intervenit aceasta prescriptie speciala.

Va mărturisesc că în cei 30 si de ani de cazanier in ale dreptului penal, cu mii de hotărâri și nu am văzut o astfel de motivare.

Motivarea condamnării lui Dragnea cuprinde argumente de ordin sociologic. Sunt date câteva citate, fara să se menționeze lucrările de unde au fost extrase. Am căutat ce a scris sociologul Tanennbaum "experiența fascista, experimentul italian". Mi s-a părut nefericita alegere, sa compari societatea fascista cu a noastră, este un argument mai mult decât grosolan.

15:10 - Completul de 5 a respins toate solicitările făcute de avocaţii lui Liviu Dragnea, astfel încât procesul trebuie să se judece azi.

14:15 - Şedinţa se suspendă. Preşedintele de complet le cere părţilor să rămână în sală până se întorc judecătorii.

14:15 - Este o atmosfera tensionată la Inalta Curte. Procurorul DNA a pledat timp de aproape 40 de minute împotriva excepţiilor ridicate de apărătorii lui Liviu Dragnea şi insistă să se soluţioneze azi.

DNA a cerut ca pedepsele pentru abuz să fie orientate spre mediu, nu spre minim cum a decis instanţa de fond. Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, iar în prima instanta a fost achitat pentru primul cap de acuzare, însă procurorul cere acum condamnarea și pentru această infracțiune.

14:00 - Avocatul Toni Neacşu a propus ca discuţiile să se reia dupa 5 iunie, dată la care a fost amanată decizia CCR pe completurile de trei. La 1 iunie se pensionează unul dintre magistraţi.

14:00 - Instanţa Supremă a vrut să treacă la ultimele dezbateri, însă avocata lui Liviu Dragnea a venit cu o excepţie de nelegalitate a constituirii completului. 

13:30 - DNA a renunţat şi la cererea de schimbare a încadrării juridice.

13:20 - DNA a renunţat la sesizarea CCR. E o prima mişcare făcută de noul procuror de sedinţă. 

13:00 - DNA a desemnat un alt procuror de sedinta in cazul Drgagnea.

12:00 - Procesul ar putea începe în jurul orei 12:15, transmite Realitatea TV, 

Judecătorii au anunțat că termenul de pe 20 mai ar putea fi ultimul. Procesul lui Liviu Dragnea începe la ora 11.00. 

Dezbaterile vor avea loc, însă, în absenţa lui Liviu Dragnea, care, potrivit unor surse Realitatea TV, nu va merge la Înalta Curte. Magistraţii le-au cerut atât reprezentanţilor acuzării cât şi celor ai apărării să se pregătească pentru ca luni să fie ultimul termen.

Au apărut, totuși, informaţii pe surse, potrivit cărora unii avocaţi vor cere amânarea procesului până după ce Curtea Constituţională va tranşa legalitatea completurilor de trei judecători de la Instanţa Supremă. 

sursă video: Ionela Arcanu/FB


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri