Apele tulburi din Grecia și China se văd și în cursul valutar de la București

Thursday, 09 July 2015, 13:22, Sursă: REALITATEA.NET

Problemele din zona euro aduse de Grecia se văd în aprecierea constantă a dolarului în raport cu moneda europeană, lucru care se contabilizează și la București: dolarul a crescut ușor până la valoarea de 4,0601 lei, în timp ce euro a scăzut.

Adaugă părerea ta

Dolarul american continuă să se aprecieze în raport cu leul, la cursul oficial anunțat joi de BNR, în timp de leul câștigă teren în fața euro și a francului elvețian.

BNR a afișat joi, 9 iulie un curs de 4,4805 lei pentru un euro, în scădere ușoară față de cotația de ieri, de 4,4850 lei/euro.

Leul s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, pe care BNR l-a cotat la valoarea de 4,2716 lei, în scădere de la cursul de miercuri de 4,3071 lei.

Dolarul se află într-un parcurs ascendent în raport cu euro, datorat jocurilor periculoase din Grecia și China. Analiștii dau posibilă o paritate 1:1 dolar euro mai repede decât ne așteptam.

Ascensiunea dolarului se vede și la București: joi, 9 iulie, dolarul a trecut din nou pragul de 4,06 lei la cursul oficial anunțat de BNR.

Imediat după votul categoric NU de la referendumul de duminică din Grecia, leul s-a depreciat cu peste 0,6% faţă de dolarul american, BNR anunţând un curs de 4,0566 lei/dolar faţă de 4,3 lei/dolar de vineri.

Moneda euro a urcat uşor luni în raport cu leul, fiind posibilă şi o intervenţie a BNR în sprijinul monedei naţionale. Cotaţia euro a ajuns la 4,4854 lei, faţă de valoarea de 4,4819 lei de vineri.

Şi francul elveţian s-a apreciat serios în raport cu leul - cursul anunţat de BNR a urcat de la 4,2825 lei/franc la 4,2943 lei/franc.

România și Ungaria, cele mai lovite de șocul valutar pornit din Grecia

Analiștii se așteaptă ca euro să se deprecieze serios în raport cu dolarul american, iar monedele din regiunea Europei de Est să fie sub presiune maximă în următoarele zile.

Până la anunțul oficial al cursului BNR de la ora 13.00, leul se depreciază pe piața interbancară și cursul ajunge la 4,49 lei/euro luni, 6 iulie, la ora 9.00. Dolarul a crescut și mai mult decât euro pe interbancar, după cum era de așteptat, urcând la 4,06 lei.

La primele ore ale dimineții, euro a scăzut la 4,46 lei, faţă de 4,48 lei, cât a fost vineri cursul oficial de la BNR. Euro a început să crească şi a ajuns la 4,49 lei. Moneda europeană a evoluat săptămâna trecută în palierul 4,4685 - 4,4931 lei, potrivit Economica.net.

Dolarul a crescut până la 4,05 lei, faţă de 4,03 lei, cursul anunţat vineri de Banca Naţională. Moneda americană a evoluat săptămâna trecută între 3,9969 lei şi 4,0469 lei, potrivit sursei citate.

Grecii au votat, duminică, categoric împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali. Datele oficiale, după numărarea a 100% din voturi, dau drept învingătoare tabăra elenilor care au votat "NU" la referendum. 61,31% dintre greci s-au opus măsurilor de austeritate, iar 38,69% au fost de acord cu ele.

CURS BNR. După două zile de apreciere, în care s-a făcut resimțită și intervenția BNR pe piața valutară, leul a pierdut din nou teren în raport cu moneda europeană la sfârșitul săptămânii trecute. Mai mult decât euro a crescut însă dolarul, care are toate șansele să ajungă pe termen mediu la paritate cu euro.

România ar putea avea, astăzi, un impact emoțional pe curs având în vedere votul din Grecia, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de specialitate, Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

'România nu are cum să nu aibă și ea un impact, dar credem că va fi minor. Noi nu suntem în zona euro, deci probabil că moneda europeană va avea o foarte mică oscilație, dar nici comerțul reciproc cu Grecia și nici ca urmare relațiile valutare cu Grecia nu au cum să impacteze în mod semnificativ. Poate că, astăzi, va fi un impact emoțional pe curs, piețele financiare reacționează emoțional. Cursul de schimb este de fapt o reflectare a cât de puternică economic este România, cât muncim noi pentru un euro", a spus Pârvan.

Potrivit acestuia, situația din Grecia este un complex politico-economic pentru că nu poate fi examinată numai strict din punct de vedere al monedei europene.

Alte articole din: ECONOMIE