"Legea dării în plată blochează programul Prima Casă", spune șeful unei mari bănci din România

Thursday, 10 December 2015, 11:57 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen apreciază anul 2015 ca fiind unul bun pentru bancă, dar consideră că există încă mari incertitudini privind efectele Legii de dare în plată.

"Cred că 2015 a fost pentru noi un an bun. Mergem stabil din punctul de vedere al creditării. O necunoscută este ce se va întâmpla cu darea în plată. Există încă foarte multă incertitudine în continuare, pentru bănci, cu privire la Legea dării în plată. Nu avem un dialog real în ceea ce priveşte Legea de dare în plată. Ţin foarte mult la un dialog real. Cred, totuşi, că în sectorul bancar va urma o perioadă de stabilitate care se va vedea în creşterea economică. Noi avem de gând să continuăm performanţa din 2015 şi în 2016", a declarat Steven van Groningen.

Preşedintele RZB consideră că Legea dării în plată ar putea avea efecte negative şi asupra programului Prima Casă, scrie Agerpres.

"Dacă cineva vine la mine cu cheile casei, iar eu am obligaţia să-i şterg toate datoriile, atunci Prima Casă dispare. N-o să mai credităm în Prima Casă. Totul este neclar. Trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă", a subliniat van Groningen', miercuri seară, la o întâlnire cu presa.

Proiectul Legii dării în plată a fost iniţiat de PNL şi susţinut de o mare majoritate parlamentară, iar potrivit propunerii legislative clienţii băncilor care nu mai pot plăti ratele la creditele garantate cu ipotecă pot returna băncii garanţiile fizice, în contul datoriei, urmând ca datoriile acestora să fie şterse. Sectorul bancar a respins această propunere legislativă.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL