Coronavirus - România: 29620 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Legea CEETAR a fost respinsă. Inspectorii de daune rămân în subordinea asiguratorilor

Wednesday, 04 March 2015, 15:29 Sursă: REALITATEA.NET

Tot pentru finalul lunii februarie era așteptat și raportul complet al Autorității de

Supraveghere Financiară (ASF) asupra situației RCA, promis de șeful instituției, Mișu Negrițoiu,  în fața Comisiilor parlamentare de specialitate pe 10 decembrie 2014.

Directorul ASF a facut uitat raportul, declarând zilele trecute că a rezolvat problema costului polițelor RCA la tineri, pe care i-a  condiționat însă să achiziționeze RCA-ul de la anumiți asigurători.

 Mult spus rezolvare, dat fiind că ponderea șoferilor sub 25 de ani este marginală  - doar 1,54% din cele 3,1 milioane de polițe RCA pentru persoane fizice. Rămâne “la relanti” chestiunea polițelor de lux pe care le plătesc șoferii de până în 30 de ani.

Până în prezent, cele zece firme autorizate să încheie asigurari RCA au practicat tarife de cinci ori mai mari pentru tineri, față de polițele plătite de șoferii mai în vârstă. Transportatorii, care plătesc un RCA cu 200 până la 600% mai mare decât restul categoriilor de șoferi, mai au și ei de așteptat până când ASF va găsi o soluție.

 Cea mai acută problemă invocată de asigurații RCA ține de neplata sau plata parțială a despăgubirilor/valorilor de răcumpărare solicitate - 12.073 de cazuri de păgubiți, reprezentând un procent de 95% din total. Astfel, proiectul CEETAR urmareste sa elimine aceasta anomalie in care evaluatorul este angajatul asiguratorului. Societățile de asigurări din România au criticat vehement această inițiativă, nemulțumiți că nu vor mai putea stabili ei cuantumul despăgubirilor, susținând eronat că oamenii vor plăti un RCA mai scump odată cu aprobarea proiectului.

 

De ce s-a scumpit RCA-ul?

 Scandalul privind mărirea prețurilor asigurărilor auto pentru tineri a pornit după ASF a prezentat noua normă privind RCA, care a scumpit polițele de 2,2 ori în acest an. În plus, până când asigurătorii și-au revizuit şi retransmis notificările privind tarifele de primă RCA pentru anul în curs, tinerii  au fost nevoiți să-și mai comande o poliță de lux pentru primele șase luni.

 Principala voce a asiguraților nemulțumiți de prețurile RCA, Asociația Service-urilor Auto Independente (ASSAI), atrage atenția că măsurile anunțate de ASF la începutul acestui an continuă să afecteze interesele asiguraților, lăsând neatinse practic “legăturile subterane extrem de strânse și de bolnăvicioase dintre ASF și piața supravegheată”. 

Cea mai vizibilă anomalie este statutul actualilor evaluatori – angajați ai asigurătorilor, bonusați atunci când subevaluează daunele. Proiectul de lege pe care legiuitorii l-au respins acum o săptămână mizează tocmai pe externalizarea serviciilor de evaluare și constatare prin înființarea unei entități independente din punct de vedere administrativ, structural şi financiar.

Foarte pe scurt, CEETAR ar urma să autorizeze persoana care poate face expertiza tehnică auto la vehiculele avariate, va evalua şi va face recomandări privind reparaţiile, conform nomenclatoarelor tehnice şi de preţ ale producătorului/importatorului, va stabili categoriile de experţi tehnici auto, va monitoriza activitatea tuturor experţilor şi evaluatorilor tehnici auto, va colabora cu RAR, Poliţia Română, celelalte autorităţi/instituţii cu competenţe, atribuţii şi responsabilităţi privind siguranţa circulaţiei rutiere în România. Propunerea înființării CEETAR este și în linie cu ceea ce se întâmplă deja pe piețele europene mature, unde aceste servicii sunt externalizate și cei cu daune auto pot alege unde să-și facă reparațiile.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL