Lecția crizei, aruncată la coș. Bancherii revin la bonusuri grase

Monday, 21 December 2015, 15:18 Sursă: REALITATEA.NET

Uniunea Europeană a introdus o serie de limite pentru bonusurile plătite angajaților băncilor, în ideea de a pune capăt tendinței bancherilor de a-și asuma riscuri prea mari, tendință care a contribuit la criza financiară din 2007-2009 și a obligat guvernele să vină în ajutorul băncilor. Legea europeană stipulează că salariații din bănci nu trebuie să primească prime mai mari de 100% din salariul de bază sau 200% dacă statul în cauză autorizează acest lucru. Legea se aplică celor din conducerea băncilor și celor care își asumă riscuri, majoritatea cu sediul la Londra.

La băncile mai mici și la firmele de gestionare a activelor nu s-au aplicat reglementările privind bonusurile deoarece se considera că acestea prezintă un risc mai mic la adresa sistemului financiar.

Grupurile care reprezintă băncile mici, fondurile speculative și cele de gestionare a activelor au făcut lobby pentru ca EBA să le excludă de la noile reglementări privind bonusurile. Între timp, directorii companiilor financiare cer consilierilor planuri de urgență, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Autoritatea Bancară Europeană a anunțat luni că UE ar trebui să ia în considerare amendarea legii "pentru a sprijini explicit excepțiile specifice la aplicarea aranjamentelor amânate. Neaplicarea reglementărilor ar trebui să fie posibilă pentru instituțiile mici și pentru angajații care primesc doar o sumă mică din remunerația variabilă".

De asemenea, EBA a publicat luni o versiune revizuită a reglementărilor privind plata bancherilor, care nu va intra în vigoare până în ianuarie 2017, un an mai târziu decât se anticipa, pentru ca statele membre ale UE să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a le adopta.

Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a anunțat că aproape toate statele membre ale Uniunii Europene au permis băncilor să dubleze bonusurile acordate angajaților, dacă au primit în prealabil aprobarea acționarilor.

Potrivit EBA, aproape toate statele membre UE, cu excepția Belgiei, Suediei, României și Sloveniei, au permis băncilor să dubleze bonusurile. Cu toate acestea, doar în 15 state membre băncile au recurs la această opțiune de a solicita aprobarea acționarilor. EBA precizează că băncile din țările care au plătit cele mai mari salarii înaintea crizei au recurs la această opțiune de a solicita acționarilor dublarea bonusurilor.

Marea Britanie, cel mai mare centru financiar din UE și de asemenea țara care s-a opus de la început limitării bonusurilor, nu aplică limita decisă de UE pentru toate băncile, însă același lucru este valabil și în cazul Franței.

Potrivit EBA, în Marea Britanie limitarea bonusurilor se aplică doar băncilor mari, băncilor de locuințe sau marilor firme de investiții.

Raportul EBA mai arată că organismele de reglementare bancară din UE au început să introducă recomandările sale privind restrângerea așa-numitelor 'alocații', pe care un număr de bănci le plăteau pentru a influența astfel salariul fix și a reduce impactul limitării bonusurilor.

Băncile plăteau alocații lunare sau trimestriale care potrivit EBA nu ar trebui incluse în salariul fix, ceea ce înseamnă că încălcau legislația comunitară. Însă EBA precizează că nu toate organismele de reglementare au putu să ceară băncilor să modifice contractele la timp pentru bonusurile acordate pentru performanțele din 2014 dar vor face acest lucru pentru 2015.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL