Kovesi, atac dur la adresa ANAF și a Ministerului de Finanțe: Dacă nu pot să execute, să renunțe!

Thursday, 24 September 2015, 22:56 Sursă: Hotnews

Autor: Realitatea.NET

"Nu DNA e instituția care trebuie să confiște efectiv banii. Noi punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, ministerului de Finanțe, care trebuie să execute aceste hotărâri", a declarat Kovesi, la Digi 24, potrivit Hotnews.

Procurorul a reamintit că există bunuri sechestrate în valoare de peste 300 de milioane de euro, care ar permite dublarea medicilor, dacă acestea ar fi executate.

"Am indisponibilizat bunurile și valorile, ei doar trebuie să le execute. Nu s-a întâmplat nimic în aceste opt luni", a spus Kovesi, întrebându-se de ce nu se poate aplica aceeași procedură care se folosește în cazul persoanelor fizice, care nu-și plătesc, spre exemplu, taxele la primărie

"Este important ca statul să înceapă să execute efectiv aceste bunuri. Statul stă pe o grămadă de hotărâri definitive și nu le execută", a acuzat aceasta.

Procurorul șef a menționat că a fost sunată de un oficial de la ANAF care a informat-o că gradul de recuperare al acestor bunuri sechestrate este de 20%.

"Ok, dar vrem să fie 90%", s-a indignat aceata, subliniind că "trebuie să existe un moment zero în care statul trebuie să înceapă să execute aceste sume efectiv".

"Dacă Ministerul de Finanțe nu se descurcă, poate să dea această atribuție altor instituții Ministerului Justiției. Este inadmisibil să depunem un așa mare efort, de multe ori disponibilizăm bunuri și în străinătate, conturi, iahturi, se dispune confiscarea sumelor existente, după care nu se execută nimic", a comentat Kovesi.

Alte declarații ale Laurei Codruța Kovesi:

Despre denunțători

- Acești denunțători nu au fost inventați în România. Legislația e o dispoziție preluată din legislația europeană și americană;

- Cred că e o impresie greșită că multe dintre dosarele DNA se bazează pe declarațiile unor denunțători;

- Doar în 29 de situații personale trimise în judecată au beneficiat de prevederile reducerii la jumătate a pedepsei, pentru că au colaborat.   

Despre tipologia infracțiunilor și susținerea publică

- De foarte multe ori se încearcă acoperirea sumelor primite ca mită, ca fiind onorarii pentru consultanță, chirii, împrumut;

- Se comit, în continuare, aceșeași tip de fapte;

- Nu cred că DNA va rezolva corupția din România, dar cred că această luptă pe care DNA o duce trebuie dublată de măsuri preventive;

- Degeaba arestăm medici în fiecare an, dacă în sistemul de sănătate procedurile rămân aceleași. Degeaba arestăm profesori care dau subiectele la bacalaureat, dacă modul în care se desfășoara examenele rămâne același;

- S-a produs o schimbare de mentalitate, cetățenii sunt foarte revoltați când li se cere mită și au început să se facă sesizări spre DNA;

- Faptele de corupție continuă, nimeni nu are interes să ia măsuri de prevenție, să se alăture DNA să prevină faptele de corupție.

DNA face angajări

- Am primit 50 de posturi, o parte au fost ocupate temporar prin delegarea unor colegi;

- La începutul lui ocrombrie vor fi interviuri pentru angajare de procurori în DNA;

- Sunt convinsă că la aceste interviuri vor veni foarte mulți candidați;

- Așteptăm procurorii tineri și serioși să vină să ni se alăture.

Despre cariera sa viitoare

- Nu voi candida la niciun fel de funcție politică sau în administrație;

- Nu am să intru în politică și nu am să candidez nici pentru președinție, nici pentru funcția de prim-ministru;

- Am să continui activitatea în sistemul judiciar.

Despre acuzațiile de implicare a DNA în jocuri politice

- Total fals! Nu investigăm politicieni pentru că sunt politicieni;

- Nu e vina noastră că un președinte de Consiliu Județean e și șef de partid;

- Pentru un politician niciodată nu e momentul potrivit;

- De foarte multe ori, nu noi alegem momentele operative, faptele ne determină;

- Nu sunăm politicienii să le spunem "v-am ruga să luați mită săptămâna asta, săptămâna viitoare vă prindem în campanie".

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri