Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iran, back in business. Ţara condusă de Hassan Rohani a ieşit la cumpărături în stil mare

Tuesday, 26 January 2016, 09:55 Sursă: Agerpres

Iranul a anunţat săptămâna trecută semnarea unui contract în valoare de doua miliarde de dolari cu China pentru electrificarea caii ferate dintre Teheran si Machhad, al doilea mare oras din Iran care se afla la o distanta de 1.000 de kilometri de capitala.

"În cadrul vizitei în Franta a presedintelui va fi semnat contractul pentru cumpararea a 114 avioane Airbus", a anuntat duminica ministrul iranian al transporturilor, Abbas Akhoundi.

Compania Airbus nu a comentat anuntul facut de autoritatile de la Teheran, precizeaza AFP.

Vice-ministrul iranian al transporturilor, Asghar Fakhrieh Kashan, a declarat pentru AFP ca Iranul doreste sa cumpere în principal avioane Airbus A320, A321 si A330 si ca vrea sa le primeasca în 2017. "Începând din 2020, vom primi aparate de zbor Airbus A350 si A380. Dorim sa cumparam opt modele A380 si 16 aparate de zbor Airbus A350", a spus oficialul citat.

În ceea ce priveste suma la care se va ridica acest contract, oficialul iranian a precizat ca pretul de pornire a fost stabilit, dar trebuie adaugate dotarile optionale pentru fiecare avion.

Iranul, o tara cu aproximativ 79 de milioane de locuitori, doreste sa-si modernizeze si sa-si dezvolte flota aeriana învechita. "Avem nevoie de 400 de avioane de cursa lunga si medie si de 100 de avioane pentru zboruri pe distante scurte", a mentionat ministrul iranian al transporturilor.

Anunţul acestui contract a fost facut în contextul în care la Teheran s-au reunit reprezentantii a 85 de companii aeriene străine la un summit al aviaţiei organizat de CAPA (Centre for Aviation).

"Aeronautica este unul din domeniile care creeaza importante fluxuri de beneficii, cum ar fi în turism, o industrie care necesita diferite infrastructuri, printre care si hotelurile", a declarat pentru AFP Peter Harbison, patronul CAPA. Potrivit acestuia, exista perspective de crestere rapida pentru piata iraniana.

Pe de alta parte, ministrul transporturilor a anuntat ca Iranul negociaza si cu constructorul american Boeing pentru achizitia de avioane

De asemenea, el a mentionat ca sunt în derulare discutii cu Washingtonul pentru restabilirea legaturilor directe aeriene între Iran si Statele Unite ale Americii, care au fost întrerupte de la revolutia islamica din 1979, potrivit Agerpres.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL