Consultări post-referendum la Cotroceni. Ce a stabilit Iohannis cu PNL, USR și UDMR

Tuesday, 04 June 2019, 07:37 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Președintele Klaus Iohannis a început, marți, consultările cu partidele politice pe tema punerii în aplicare a referendumului pe justiție. Toate partidele parlamentare care au fost marți la consultările pentru stabilirea direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai și-au exprimat susținerea demersurilor liderului de la Cotroceni. Liderii PNL au spus, în urma consultărilor, că transpunerea trebuie făcută cât mai repede posibil și că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale. Cei de la USR au spus că reforma constituțională ar trebui să fie ”un pic mai largă”, dar axată pe reducerea OUG-urilor. Totodată, potrivit liderului Dan Barna, președintele a fost de acord că ”inițiativa Fără Penali în funcții publice va trebui să fac parte din această revizuire”. De asemenea, președintele UDMR, Kelemen Hunor a propus eliminarea ordonanțelor de urgență din Constituție, subliniind nevoia unei revizuiri ample, pentru că ”avem probleme în ceea ce privește bicameralismul”.

Președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă declarație de presă înainte de începerea primei sesiuni de consultări cu partidele politice după referendumul pe justiție. Klaus Iohannis a anunțat că nu este momentul pentru o revizuire mai largă a Constituției, dar că nu sunt consultări de formă, ci unele reale în care vrea să vadă ce au înțeles partidele din votul din 26 mai.

Klaus Iohannis a declarat, marți, înainte de consultările de la Cotroceni cu partidele politice, că nu vor fi consultări de formă, ci unele "reale", președintele dorind să vadă ce au înțeles partidele din votul dublu din 26 mai.

Klaus Iohannis speră că va reuni "o largă majoritate" în Parlament pentru a implementa modificările legislative cerute de români prin răspunsul dat la referendumul din 26 mai.

Ultimul partid care s-a consultat cu Klaus Iohannis a fost UDMR-ul.

”Noi am avut o poziţie extrem de simplă şi foarte logică. Noi am spus că după acest referendum trebuie să se facă revizuirea Constituţiei şi pentru acest lucru e nevoie de un proiect de revizuire. Noi am spus că la prima întrebare răspunsul se cunoaşte, lucrurile sunt simple, la a doua întrebare, cu ordonanţele de urgenţă, noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât, aşa cum noi considerăm că trebuie, şi nu credem că cetăţenii se vor supăra dacă vom elimina din Constituţie instituţia ordonanţelor de urgenţă. Fără ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă rămâne doar pentru cazuri excepţionale, în caz de război, calamităţi naturale, să nu avem parte de aşa ceva niciodată", a declarat, marţi, Kelemen Hunor, la ieşirea de la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis.

Kelemen mai a spus că trebuie redată Parlamentului funcţia de legiferare.

"Trebuie să redăm funcţia de legiferare Parlamentului, nu Guvernul trebuie să intervină, se poate legifera rapid dacă este cazul, dacă există majoritate, dacă există voinţă politică, se poate legifera în procedură de urgenţă în Parlament, şi dacă redăm această funcţie în totalitate Parlamentului sunt convins că într-o perioadă destul de scurtă se poate reda Parlamentului acea credibilitate care lipseşte în acest moment", a afirmat el.

Kelemen a mai spus că acest "pas curajos" trebuie făcut dacă se revizuieşte Constituţia în acest an.

"Sigur noi am spus preşedintelui că din punctul nostru de vedere ar trebui o nouă Constituţie, dar sunt convins că nu este perioada în care se poate scrie o nouă Constituţie sau într-un caz mai blând o revizuire mai amplă a Constituţiei, fiindcă avem probleme în continuare în ceea ce priveşte relaţia între instituţiile fundamentale, avem probleme în ceea ce priveşte bicameralismul, avem probleme multe care trebuie rezolvate şi de aceea noi credem că aşa cum s-a încercat în 2013 trebuie să ne gândim la o revizuire mai amplă, poate nu în acest an, poate nu în acest ciclu electoral", a declarat liderul UDMR.

El a precizat că ordonanţele simple ar rămâne în Constituţie.

"Deci dacă va exista o iniţiativă pentru revizuirea Constituţiei şi va fi în sensul de a pune în Constituţie ceea ce s-a votat, noi vom susţine, cu această precizare că la ordonanţele de urgenţă ar trebui şi vom susţine eliminarea totală a ordonanţelor de urgenţă. Sigur, ordonanţele simple, pentru perioada vacanţelor parlamentare, pe baza legii de abilitare, rămân în Constituţie, trebuie să fie un instrument la îndemâna Guvernului în perioade când Parlamentul se află în vacanţă, dar ordonanţele de urgenţă ar trebui să dispară de tot", a explicat Kelemen.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" va trebui să facă parte din revizuirea Constituţiei, menţionând că preşedintele a fost de acord cu acest lucru.

"Noi considerăm că reforma constituţională, despre care am vorbit, ar trebui să fie, cumva, un pic mai largă, dar oricum ea va fi axată pe reducerea rolului ordonanţelor şi clarificarea termenului de urgenţă. În egală măsură am precizat foarte clar - şi preşedintele a fost de acord - că iniţiativa 'Fără penali în funcţii publice' va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături şi a trecut de Curtea Constituţională, deci este o iniţiativă legitimă şi legală, şi morală, evident", a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

La ora 14:00, șiderii USR au ajuns la consultările cu Klaus Iohannis. Delegaţia USR este formată din preşedintele Dan Barna, Cristina Prună, liderul grupului din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte, George Dircă, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, Silviu Dehelean, secretar al Camerei Deputaţilor şi membru în Comisia juridică.

 Prima delegație care a intrat la consultări a fost cea a Partidului Național Liberal, la ora 12:30. Cine a intrat la discuțiile cu Iohannis din partea PNL: Ludovic Orban, Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte, deputaţii Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele organizaţiei PNL Bistriţa, Ioan Turc.

Şeful statului mai are programate marţi consultări cu reprezentanţii USR şi cu cei ai UDMR. Consultările vor continua miercuri cu reprezentanţii PMP, ALDE, PRO Europa, minorităţile naţionale şi PSD.

Dacă PSD nu a înțeles rezultatul de la referendum, spune Iohannis, "cetățenii mai au 3 lecții de dat pentru PSD" astfel încât social-democrații să înțeleagă mesajul. Șeful statului s-a referit la alegerile prezidențiale, cele locale și alegerile generale.

Referindu-se la votul dat în Senat în favoarea lui Călin Popescu Tăriceanu, Iohannis a spus: "PSD și ALDE nu au înțeles nimic, și-au dat arama pe față, au făcut zid în jurul lui Tăriceanu, marea valoare a politicii românești. Jalnic, jalnic, rușinos, rușinos", a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută convocarea la Cotroceni a partidelor politice pentru consultări în urma rezultatului clar de la referendumul pe justiție. În prima zi a consultărilor, care au început la ora 12.00, participă PNL, USR și UDMR. Viorica Dăncilă a insistat ca PSD să meargă miercuri la Cotroceni, azi fiind plecată la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis joi, 30 mai a.c., o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni.

Motivul consultărilor: stabilirea direcțiilor de acțiune necesare punerii în aplicare a referendumului național din data de 26 mai 2019 în vederea consolidării parcursului european al României.

Potrivit programului stabilit de Klaus Iohannis, consultările îbncep marți la ora cu PNL,USR și UDMR.

Delegația PSD este invitată la Cotroceni abia a doua zi, fiind ultimul grup pe listă, după Grupul parlamentar Pro Europa și Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Iohannis lovește fără milă în PSD. "Îndrăznește să mi-l propună pe artizanul catastrofei"

PSD a fost lăsat la finalul consultărilor ca urmare a vizitei premierului Dăncilă la Bruxelles.

Programul consultărilor va fi următorul:

Marți, 4 iunie 2019

Ora 12:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Miercuri, 5 iunie 2019

Ora 11:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 12:00 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale;
Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD).

Iohannis convoacă partidele la consultări pentru modificarea Constituției

Mai jos declarațiile integrale ale președintelui Klaus Iohannis:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua! S-a terminat numărarea voturilor la referendum și sunt foarte bucuros să anunț că 6.500.000 de români au răspuns cu „DA” la cele două întrebări. Mai exact, la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns șase milioane și jumătate de români cu „DA”. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament în prima fază. Așadar, am decis și am trimis chiar adineaori invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții.

O a doua chestiune pe care o aduc în discuție fiindcă este legată de vot. Am primit propuneri pentru miniștri și mă voi referi doar la una dintre aceste propuneri, celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginați-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidențiale. Deci, nu e suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, că PSD și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de a alegerile din străinătate din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun acum, la cald, că această propunere va fi clar respinsă. Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic.

Jurnalist: În legătură cu referendumul, ați discutat astăzi și cu premierul Viorica Dăncilă acest subiect, înțelegem că, cel puțin din opiniile publice ale reprezentanților partidelor, sunt toți dispuși pentru aceste discuții de transpunere a măsurilor adoptate de români prin referendum.  Cum vedeți această modificare? Pentru că trebuie modificată Constituția și ultima dată parlamentarii s-au blocat la această modificare a Constituției când aveau o majoritate covârșitoare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că se va bloca nimic fiindcă deja de la început marea majoritate a politicienilor au spus că sunt de acord cu aceste modificări, poporul a votat în proporție covârșitoare pentru aceste schimbări și, în fond, nu cred că există vreun fel de problemă în a transpune aceste modificări în Constituție.

Jurnalist: Se poate modifica și altceva la Constituție, adică putem vorbi de o modificare mai largă a Constituției sau strict aceste transpuneri ale referendumului?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sincer, eu nu aș merge pe o modificare mai largă a Constituției fiindcă ultima dată aici s-au blocat lucrurile. Avem un referendum, avem opinia poporului, aceste modificări trebuie operate și cred că este foarte bine posibil.

Jurnalist: Avem pentru a doua oară acest scandal al votului din diaspora și peste câteva luni urmează alte alegeri importante. Ce vedeți făcut pentru a nu mai avea aceste cozi cu zeci de mii de oameni care nu reușesc să voteze?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Așa cum am spus ieri, voi forma un grup de lucru care trebuie să caute soluții și le voi propune celor care pot transpune pe urmă în legislație sau în hotărâre de guvern aceste soluții. Am început deja câteva discuții informale și sunt convins că se găsesc soluții rapide pentru a nu repete acest fiasco la alegerile prezidențiale din această toamnă,

Jurnalist: Vedeţi o discuție posibilă pentru adoptarea votului prin corespondență. Sunt mai multe inițiative de acest tip în Parlament?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Voi avea astfel de discuții si sunt convins că vom găsi soluții

Jurnalist: Este nevoie şi de o evaluare a ambasadorilor, a corpului diplomatic? Cel puțin cei de la PSD susțin că în afară de o evaluare în cazul miniștrilor acuzați că nu au organizat referendumul, ar trebui să facă şi o evaluare a activității, a modului în care ambasadorii s-au implicat în organizarea referendumului şi alegerilor.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Auziți, această catastrofă a fost organizată de guvernul PSD-ist. Nu au decât să evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la Guvern. Nu are rost să căutăm în altă parte, să căutam că un portar la o ambasada nu s-a înțeles cu un votant. Este evident că vinovați sunt ministrul de Externe și ministra de Interne. Drept pentru care le-am cerut demiterea. Poate nu m-ați înțeles bine ieri. Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu-și dau demisia. Nici nu mă interesează. Eu am cerut demiterea lor ca și sancțiune politică.

Jurnalist: Ce v-a răspuns premierul ieri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Rămâne să mai judece puțin chestiunea.

Jurnalist: Cum vedeți această situație în care s-a negociat de către premierul României cu Călin Popescu-Tăriceanu, astfel încât acesta ulterior ar putea fi salvat de un vot în Senat, ca să nu înceapă urmărirea penală pe numele său?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da. Nu știu dacă au fost astfel de discuții şi ce conținut au avut, dar știți bine că dacă vine vorba de stat de drept, de respectarea regulilor, eu sunt total, dar total împotriva unor astfel de trocuri politice şi sper că nu s-a făcut așa ceva.

Jurnalist: Veți putea colabora mai bine cu Marcel Ciolacu, ca președinte al Camerei Deputaților?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Așteptăm să vedem cum se comportă noul președinte ales al Camerei şi ce influență va avea asupra procesului de legiferare.

Jurnalist: În momentul de faţă, vedeţi oportună o moțiune de cenzură din partea opoziției?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, foarte clar că este oportună. Cum să nu fie oportună? După ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare, cred că opoziția deja scrie la ultimele fraze din moțiunea de cenzură. Cel puțin aş face eu așa.

Jurnalist: Dar nu vi se pare că parlamentarii sau partidele din opoziție nu se înțeleg de niciun fel? Chiar astăzi am văzut un atac al lui Dan Barna la adresa lui Ludovic Orban, care spune că promovează această ciupeală oportunistă. Deci sunt atacuri, dar nimeni nu vrea să intre la guvernare. Asta e!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste asperități o să dispară pe parcurs. Vă doresc o după-amiază bună şi ne vedem cu proxima ocazie la consultări!Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ