Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

HotNews: Israelienii acuzaţi că au spionat-o pe Kovesi, angajaţi de doi moguli media

Monday, 11 April 2016, 20:37 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de HotNews.ro, cei doi moguli care au apelat la serviciile angajaţilor  Black Cube sunt anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În acest moment, Adrian Sârbu, Dan Adamescu, Sebastian Ghiţă, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Sorin Ovidiu Vântu sunt anchetaţi la DNA sau trimişi în judecată sub diferite acuzaţii în alte dosare, ultimii trei fiind deja condamnaţi.

Nu este clar deocamdată dacă pe lângă cei doi moguli media sunt şi alte nume implicate în angajarea israelienilor, mai precizează sursa citată.

Weiner Ron și Geclowicz David, cei doi angajați ai firmei israeliene Black Cube, arestați preventiv în dosarul de hărțuire a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informații din conturi de e-mail, susțin procurorii DIICOT. Cei doi au fost reținuți pe data de 3 aprilie, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora", au constatat anchetatorii.

În cadrul grupării astfel constituite, Weiner Ron și Geclowicz David aveau roluri și sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Astfel, Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice, precizează Agerpres.

Potrivit DIICOT, în continuarea demersului, Weiner Ron, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept (fără autorizarea/consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri și parolele de autentificare) căsuțele de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților) a trei persoane.

"După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturi online și a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoștință de informațiile și corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat și le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate", mai spun procurorii.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL