Haos la creditele ipotecare. Unele bănci au redus avansul, altele au renunţat la "Prima Casă"

Friday, 16 September 2016, 17:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Programul guvernamental prin care românii puteau să îşi cumpere o locuinţă cu un avans de doar 5%, este pe cale de dispariţie. Piraeus Bank și Intesa Sanpaolo au anunțat deja că nu mai dau credite Prima Casă. De asemenea, există zvonuri că şi Alpha Bank vrea să renunţe la acest program.

Cauza principală este profitul prea mic al bancherilor. Marja creditorilor în cazul programului ,, Prima Casă" se situează în jurul unui procent de 2%, în condițiile în care la celelalte credite imobiliare în lei este de 4%.

Totodată, pentru a resuscita vânzarea creditelor ipotecare în lei, băncile au ales să reducă avansul.

Oferta Bancpost a ajuns de la 33% la 25%, pentru clientii care contractează un credit mai mic de 150.000 de euro pentru a-şi cumpăra o locuinţă într-un oraş cu peste 15.000 de locuitori.

De asemenea, BCR, cea mai mare bancă locală, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de oraşe mari ale României, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa. Şi BRD a mişcorat plata în avans de la 35% la 15% la creditele ipotecare în lei de sub 250.000 euro, cu condiţia ca persoanele interesate să aducă o garanţie suplimentară. Totodată, Piraeus Bank a renunţat să mai ceară 40% din costul imobilului în avans. Acum acordă credite ipotecare cu 20% avans.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE