Guvernul se joacă cu taxele: ia cu o mână şi dă cu cealaltă

Monday, 28 April 2014, 10:29 Sursă: REALITATEA.NET

Scutirea impozitului pentru profitul reinvestit, o măsură cerută de mediul de afaceri de mai mulţi ani, a fost adoptată de Guvern săptămâna trecută. Firmele afectate masiv de "taxa pe stâlp" primesc astfel o gură de oxigen. "Practic, statul da cu o mana si ia cu cealalta", spun economiştii.

Adaugă părerea ta

Scutirea impozitului pentru profitul reinvestit. Potrivit ordonantei de urgenta, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar impactul bugetar estimat pentru anul 2014 este de 137,5 milioane lei, scrie Ziare.com.

Pentru aplicarea acestei facilitati fiscale va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data, arata Ministerul Finantelor.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

"Prin aceasta masura de relaxare fiscala raspundem unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri. Prin neimpozitarea profitului reinvestit vom stimula investitiile si oferta interna", a transmis ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in comunicatul citat.

Mijloacele fixe care pot beneficia de scutirea impozitului pe profit sunt echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, astfel ca firmele pot primi o gura de oxigen dupa impozitul de 15% din valoarea constructiilor speciale (supranumit "taxa pe stalp"), aplicat de la 1 ianuarie 2014.

"Practic, statul da cu o mana si ia cu cealalta", a precizat Alin Chitu, Tax Partner la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. "Taxa pe stalp" a provocat reactii negative din partea companiilor, care au avertizat ca va reduce capacitatea de investitii pe termen lung si afecteaza predictibilitatea mediului de afaceri din Romania, precum si stabilitatea fiscala.

De principiu, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit are un efect benefic pentru firme.

"Astfel, daca sunt efectuate investitii (in perioada mentionata in OUG - n.red.), atunci societatea in cauza nu va impozita profiturile afectate investitiilor care se califica. Mai mult, pe durata de viata a acestor imobilizari, cheltuiala cu amortizarea ar putea fi dedusa la calculul impozitului pe profit aferent anilor ulteriori datei punerii in functiune a respectivelor mijloace fixe", a aratat Alin Chitu.

Totusi, pe termen scurt, impactul masurii va fi unul minor, avand in vedere ca firmele au decis deja daca vor face investitii majore, avand in vedere ca ele fac astfel de planuri in mod programat.

"Pe termen lung, (...) ar fi posibile anumite efecte favorabile, insa acestea nu vor fi unele semnificative. De exemplu, putem vedea un impact pozitiv la nivelul veniturilor bugetare, generat de cresterea investitiilor (pe baza unui factor de multiplicare a investitiilor in economie) ", a mentionat Alin Chitu.

In nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca suma ce urmeaza a fi reinvestita este de 860 milioane de lei.