Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Guvernul schimbă legile pentru a se încadra în Memorandumul cu Rompetrol

Wednesday, 23 September 2015, 16:06 Sursă: REALITATEA.NET

În ședința de Guvern de miercuri 23 septembrie, Executivul a aprobat, printr-o Ordonanță de Urgență, unele măsuri pentru consolidarea poziției de acționar a statului la operatorii economici deținuți parțial sau integral de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

Practic, Guvernul Ponta își creează cadrul legal post-factum pentru a se încadra în Memorandumul încheiat cu kazahii de la KazMunaiGas (KMG), în condițiile în care actualul cadru legal nu permite statului român înființarea unor noi societăți.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern, se spune în comunicatul de presă, în condițiile în care este "necesară derularea de urgență a demersurilor care să permită înființarea unei societăți cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiții, sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România".

Mai precis, prin tranzacția convenită prin „Memorandumul de înțelegere" încheiat între statul român și The Rompetrol Grup N.V., Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou-înființată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român, situație ilegală până acum.

"Modificarea este necesară întrucât actualul cadru legal nu permite statului român înființarea unor noi societăți. Ori, în aceste condiții, exista riscul atragerii răspunderii acestuia ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor asumate", se precizează în comunicatul de presă al Executivului.

Totodată, noile reglementări cuprinse în Ordonanța de Urgență au în vedere necesitatea exprimării unei opțiuni a statului cu privire la participarea la majorarea capitalului social al societăților la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri administrează participațiile statului.

Ce mai conține actul normativ dat de Guvern

Potrivit actului normativ, în numele statului, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri va putea înființa societăți cu capital de stat și va putea participa la capitalul social al unor societăți existente sau nou înființate ori la majorarea capitalului social al societăților la care este acționar, cu respectarea cadrului legal în domeniile societar și al concurenței.

Decizia privind înființarea de societăți, participarea la capitalul social al unor societăți existente sau nou înființate sau majorarea capitalului social al societăților la care Ministerul Energiei exercită, în numele statului, calitatea de acționar, va avea ca temei o analiză economico-financiară, tehnică, juridică și de oportunitate, inclusiv din perspectiva normelor naționale și comunitare în materia ajutorului de stat.

Această analiză va avea la bază următoarele principii:

Participarea cu drepturi egale, în mod nediscriminatoriu, a acționarilor operatorilor cu capital de stat la deciziile societare;
Asigurarea transparenței fondurilor publice și utilizarea eficientă a acestora;
Promovarea investițiilor în sectorul energetic și al resurselor energetice;
Promovarea unui climat concurențial între operatorii economici, indiferent de structura capitalului social.

Un Memorandum cu cântec

Executivul condus de Victor Ponta a scos la vânzare un pachet minoritar de 27% din Rompetrol Rafinare pentru 200 de milioane de dolari, după cum își asumase încă din 2014 prin memorandumul cu grupul KazMunaiGas. Între timp, Rompetrol SA și-a cerut intrarea în insolvență, invocând situația financiară dificilă.

Statul ar mai rămâne cu încă 18%, iar prioritate la cumpărarea pachetului de 26% îl au kazahii de la KazMunaiGas, proprietarii Rompetrol Rafinare.

Guvernul Ponta a adoptat în 2014 un Memorandum controversat cu KazMunayGas care scăpa practic compania de litigii si de obligația de a plati 400 de milioane de dolari din datoria totala de 600 milioane dolari, contra promisiunii ca va realiza investii de 1 miliard de dolari- fara termene clare de realizare.

Informația că Guvernul ar fi aprobat si chiar a inceput procedura de vanzare a pachetului de la Rompetrol Rafinare a apărut în spațiul public încă de marți, 9 iunie, venind de la Azamat Zhangulov, senior vice presedinte KMG International.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro că procedura ar putea dura pana la zece luni. Acest lucru a fost confirmat marti si de ministrul energiei, Andrei Gerea. Si acesta spune ca intreaga procedura va dura 10 luni, insa nu a precizat clar de cand incepe efectiv.

Azamat Zhangulov spune ca urmatorul pas dupa achizitionarea actiunilor contra a 200 de milioane de lei este infiintarea fondului de investiti de 1 miliard de dolari.

Insa, ministrul afirma ca va cere infiintarea fondului in cele zece luni, nu dupa finalizarea procedurii de vanzare a pachetului de 26,69%. Trebuie precizat ca procedura presupune organizarea unei licitatii, anuntul acesteia urmand sa fie facut pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit ministrului.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL