Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Guvernul pune biciul pe companiile de stat care au datorii

Thursday, 23 February 2017, 15:26 Sursă: REALITATEA.NET

Guvernul a adoptat în ședința de azi o serie de măsuri care au ca scop întărirea disciplinei financiare în societățile la care statul este acționar. Astfel, a fost aprobat un memorandum inițiat de Ministerul Finanțelor Publice.

Este vorba despre societățile cărora li se aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoră.

Potrivit acestui Memorandum, operatorii economici de stat trebuie să țină cont, la elaborarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 2017, de reducerea plăților restante, după cum urmează:

  • cu minimum 20% față de cele realizate la 31.12.2016 de către operatorii economici care s-au încadrat în nivelul prevăzut al plăților restante din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2016 în condițiile legii;
  • cu minimum 20% față de cele programate la 31.12.2016 de către operatorii economici care nu s-au încadrat în nivelul prevăzut al plăților restante din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pe anul 2016;
  • eliminarea plăților restante înregistrate la 31.12.2016 de către operatorii economici care nu au bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2016 aprobat.

De asemenea, organele administrației publice centrale pot aproba reducerea sau eliminarea plăților restante la operatorii economici aflați în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliul acestora și în alte procente, astfel încât reducerea plăților restante cumulate pentru acești operatori să respecte procentul menționat.

Depășirea limitei plăților restante cumulate, stabilită de către organele administrației publice centrale, se poate efectua, în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea de către Guvern prin Memorandum, se arată într-un comunicat al Executivului.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL