Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul face hei-rup cu creșterea salariilor. Pomenile încep din decembrie 2015

Monday, 21 September 2015, 18:27 Sursă: REALITATEA.NET

Legea salarizării bugetarilor ar putea fi aplicată de la 1 decembrie 2015, nu din 2016, majorările salariale fiind interzise în an electoral.

Câteva sporuri eliminate de Guvernul Boc ar putea fi reintroduse, iar primăriile și consiliile județene vor putea crește salariile cu 12% anul acesta, chiar dacă nu se încadrează în buget. Cu aceste promisiuni ferme, făcute de ministrul Muncii, au ieșit de la negocierile de vineri sindicaliștii din administrație.

„Am primit promisiuni ferme de la ministrul Muncii, Rovana Plumb, că Legea salarizării va intra în vigoare mai devreme, de la 1 decembrie, pentru că legea responsabilității fiscale interzice majorări în an electoral, și că va fi anulat, pentru 2015, plafonul impus de Finanțe care permitea creșterea cu 12% a salariilor în administrația puplică locală doar acolo unde se puteau încadra în buget", a declarat, pentru Profit.ro, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, după negocierile purtate cu reprezentanții Ministerului Muncii.

Liderul se sindicat mai spune că s-a discutat și reintroducerea unor sporuri pentru anumite categorii de angajați în administrație, inclusiv sporul de control, cuvenit angajaților cu atribuții de control de la inspecția muncii. Profesorii, în schimb, sunt rugați să mai aștepte de dragul celorlalți bugetari.

Salariile de la Guvern, majorate pe şest, ţinute "la secret"

În sistemul bugetar lucrează circa 1,2 milioane de persoane, aducă mai mult de un sfert din numărul total de angajați din economie.

Salariul mediu din sectorul bugetar este în momentul de față mult mai mare decât salariul mediu din sectorul privat, respectiv 2.793 lei, față de 2.422 lei.

Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, anul viitor diferența va fi și mai mare, de 100 de euro în plus în buzunarul funcționarilor: bugetarii vor câștiga peste 3.000 lei lunar, în timp ce angajații din privat nu vor trece de 2.578 lei.

Un singur an din ultimii 10 a cunoscut "minunea" ca salariul mediu din sectorul privat să fie mai mare decât cel din sectorul bugetar. Doar în 2011, după tăierile salariale semnificative prin care au trecut funcționarii și restul bugetarilor în vârful crizei economice, angajații din mediul privat au reușit să egaleze nivelul banilor încasați la stat.

Instalată în 2012, guvernarea Ponta a revenit cu salariile bugetarilor la strategia de dinainte de criza economică când guvernul Tăriceanu aruncase cu bani în stânga și în dreapta într-un aparat de stat supra-dimensionat.

În timp ce salariile din sectorul public au avansat în ultimii trei ani cu procente de 7,5-12% anual, salariile din privat un crescut cu 2-3 procente anual.

Guvernarea Ponta a făcut anti-reformă. Bugetarii au revenit la salarii mai mari decât în privat

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL