Gușă: Putin, mutare de "șah geopolitic" la finala Cupei Mondiale - înainte de întâlnirea cu Trump

Sunday, 15 July 2018, 01:44, Sursă: REALITATEA.NET

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și-a pregătit cărți importante de pus pe masa discuțiilor cu Donald Trump în cadrul summit-ului de luni de la Helsinki, arată consultantul politic Cozmin Gușă.

Adaugă părerea ta

Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, Cozmin Gușă a remarcat că Vladimir Putin a invitat la finala Campionatului Mondial de la Moscova liderii unor țări care se află în zone de conflict înghețat pentru a merge cu "poza de grup" la întâlnirea cu Trump.

"Întâlnirea de luni va fi spectaculoasă. Azi Putin a avut cel puțin două întâlniri-mișcări de șah, s-a întâlnit cu Dodon al Moldovei și, ultra-politicos, l-a invitat ca oaspete de onoare la finala de mâine de la Moscova. Aceste lucruri au relevanță. În plus l-a primit și pe Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, în contrapondere la susținerea necondiționată a lui Trump pentru Benjamin Netanyahu", a explicat Cozmin Gușă.

Potrivit geostrategului român, Putin îl chemase cu câteva zile mai înainte și pe premierul israelian, "Bibi" Netanyahu căruia i-a explicat ce o să facă.

"Aceste două mișcări îi pregătesc cărți importante de pus pe masa discuțiilor cu Trump. Dacă o să analizați cu cine se întâlnește la finala Cupei Mondiale o să vedeți că va fi înconjurat de tot de felul de lideri ai unor țări care se află în zone de conflict înghețat, cum ar fi Armenia, Abhazia, Belarus, Moldova, Kîrgîstan, Qatar, Osetia de Sud...Deci o mișcare de șah geopolitic se desfășoară mâine cu ocazia finalei Campionatului Mondial", spune Cozmin Gușă.

Pe lângă Emmanuel Macron și președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, în jurul liderului de la Kremlin se vor afișa lideri europeni și asiatici cu care, de fapt, în marja zilei de azi și de mâine, poartă discuții în vederea summit-ului de la Helsinki.

Finala președinților la Campionatul Mondial de Fotbal 2018. 14 șefi de stat, invitații lui Putin

"Prezența acestora înseamnă o demonstrație de forță, o poză pentru Trump avant la lettre. De la Orban, până la oameni ca președintele Osetiei de Sud sau al Belarusului, Lukașenko. Apoi va merge cu poza de grup la întâlnirea cu Trump, având în buzunar și conversația telefonică cu președintele Chinei", arată Gușă.

Potrivit consultantului politic, Trump va reprezenta la summit și poziția NATO, iar Putin reprezintă organizația de cooperare de la Shanghai, alianța militară asiatică.

Este un "joc total", iar amatorii de jocuri politice si geopolitice vor urmari duminică și luni toate aceste mișcări dintr-o lume "care se schimbă sub ochii noștri".

"Noi suntem spectatori pasivi, așteptăm suspendarea lui Iohannis sau demiterea lui Vasilica Dăncilă, de fapt vom face ce ni se va dicta la un moment dat, asta este contribuția noastră la jocul geopolitic, este o situație pe care o merităm", a mai declarat Cozmin Gușă.

România a avut și ghinionul ca întâlnirea dintre Iohannis și Trump să fie anulată, din pricina crizei generate de președintele SUA la summit-ul NATO,, în mod deliberat și tactic, "după o partitură precisă".

Întâlnirea nu ar fi fost singulară, ci pe un front de întâlniri cu șefi de stat din regiune, care l-ar fi ajutat pe Trump să aibă o mai bună înțelegere despre situația adevărată și cu ce poate să pluseze în negocierea cu Putin.

Într-o "geopolitică a dezordinii", mai spune Gușă, se descurcă cei care sunt hotărâți și au expertiză - țări ca SUA, Rusia, China, Franța, Germania, care au oameni cu expertiză geopolitică și care sunt păstrați la mare valoare, nu ca la noi, dați la o parte.

"Nu am ajuns încă la fundul sacului, el se joacă acum. Avem surpriza să-l avem pe Dodon în vederea întâlnirii de luni, dar ghinionul e că Iohannis nu i-a transmis și punctul de vedere al României, asta e foarte important. E un ghinion, dar asta e viața. Dodon e luat în calcul, Iohannis nu. E foarte interesant, eu sunt mai pasionat de întâlnirea de luni decât de finala de fotbal de mâine, deși sunt pasionat și de asta și țin cu Croația", a conchis Cozmin Gușă.