Coronavirus - România: 34226 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

GSK închide fabrica din Braşov. Sute de oameni îşi pierd locurile de muncă

Thursday, 12 June 2014, 16:16 Sursă: Mediafax

"GSK va înainta, din păcate, către închiderea fabricii din Braşov. Se anticipează că această închidere va fi finalizată până la sfârşitul anului 2015, în urma unui proces riguros de vânzare ce a avut loc în ultimele 10 luni. În tot acest timp, ne-am asigurat că desfăşurăm o căutare riguroasă a unor potenţiali cumpărători şi că fiecare oportunitate a fost revizuită foarte atent, atât pentru angajaţi, cât şi pentru fabrică. Din păcate, GSK nu este în poziția de a conveni asupra unei soluții viabile cu niciuna dintre părțile interesate", a anunţat compania.

În iunie 2013, GSK a anunțat că renunţă la fabrica din Braşov, ca urmare a unei supracapacităţi de producție pentru formele orale solide la nivelul grupului, şi că este în căutarea unui cumpărător, iar în cazul în care nu-l găseşte, unitatea din Braşov va fi închisă în 2015. Compania arată că la Europharm capacitatea de producție este insuficient utilizată şi nu există potențial de creştere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume, din cauza unor limitări tehnologice şi a echipamentelor.

"A fost un proces complex şi a fost important să luăm în considerare toţi factorii pentru a lua o decizie atentă şi bine fundamentată. Angajații din Brasov au avut o contribuție semnificativă la succesul GSK de-a lungul anilor, iar această decizie nu reflecta sub nicio formă performanţa echipei din Braşov", a declarat Mariana Cismaru, directorul fabricii din Braşov.

Referitor la angajaţi, aceştia vor primi pachete compensatorii şi suport în găsirea unui nou loc de muncă.
"GSK va face tot ce poate pentru a ajuta angajaţii fabricii să treacă prin această perioadă dificilă (...) Pachete compensatorii, suport în găsirea unui nou loc de muncă, consiliere şi alte forme de asistență vor fi, de asemenea, oferite angajaţilor fabricii", se menţionează în comunicat.

Producţia va continua până când toate produsele vor fi transferate către site-uri alternative ale GSK, în Polonia şi Spania. Fabrica din Braşov a fost înființată în 1994 şi produce o gamă variată de medicamente, inclusiv Seroxat - pentru depresie, Retrovir - pentru tratamentul HIV/SIDA, Duact şi Sucrets - pentru boli ale aparatului respirator, precum şi produse pentru menţinerea stării de sănătate, precum Panadol, Coldrex, Parasinus şi Marcofen.

Grupul britanic a cumpărat, în 1996, 65% din acţiunile Europharm, companie contolată de omul de afaceri Mihai Miron şi care deţinea o fabrică de medicamente la Braşov. În 2003, GSK a preluat şi restul de 35% din acţiunile Europharm."GSK rămâne dedicată pieţei locale. Suntem în România deja de 25 ani şi vom continua să fim unul dintre cei mai importanţi angajatori de pe piaţa locală, cu un total de peste 600 de angajați în diviziile noastre farma, consumer healthcare şi distribuție. În acelaşi timp , până în 2018, vom investi între 8 şi 10 milioane de euro în cercetare şi dezvoltare şi, aşa cum am făcut în toți aceşti ani, vom continua să sprijinim comunitățile locale", a declarat Barbara Cygler, directorul general al GSK România.

Potrivit datelor Cegedim România, GSK ocupă locul 6 pe piaţa farmaceutică românească cu o cotă de 4,4%.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL