Golban: "PSD se regenerează şi dacă punem în fruntea sa o maimuţă beată"

Wednesday, 07 September 2016, 22:11 Sursă: REALITATEA.NET

Doctorul în economie Radu Golban este de părere că ”și dacă am pune o maimuță beată în fruntea PSD, partidul ar funcționa în continuare” și susține că scandalul în care sunt implicați Victor Ponta și Sebastian Ghiță ar putea fi ”o formă de precampanie electorală”. ”Momentul mi se pare extrem de neprielnic pentru democrație. Cum să spălăm PSD de păcate? Îl trimitem pe Ponta în control judiciar. Victor Ponta, sacrificat - cred că este mai mult o politică electorală, decât una legată de dreptate și justiție”, a declarat Golban.

”Sunt frapat de atitudinea 'pe surse' a celor de la SRI. Acum șase luni a fost discuția cu decizia CCR care interzicea DNA să folosească înregistrări ale SRI și atunci s-ar fi separat apele între structuri de putere care gestionau partea tehnică, operativă, și cele care puneau sub acuzare. DNA este pe cont propriu acum în a aduna probe și poate avea probleme pentru că are un departament tehnic extrem de subțire”, consideră Stelian Negrea. 

Jurnalistul de investigații Dan Bucura afirmă că probabil SRI a transmis în spațiul public informațiile despre DNA și scandalul Ponta-Ghiță-Blair pentru că în instituție există o ”direcție întâi” care a văzut că ”pamfletul acesta al procurorului” lovește exact pasaje din ceea ce direcția sa trebuie să apere, și anume Constituția României.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 6 septembrie 2016, față fostul prim-ministru Victor Ponta, pentru suspiciunile de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

DNA spune că, pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Victor Ponta, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați.

”Confirmarea propunerii a fost făcută de Victor Ponta în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”, precizează procurorii.

Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu fostul premier ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Victor Ponta împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Victor Ponta, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.

”În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte. Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturilor pentru ocuparea funcției de deputat sau senator, înaintate de organizațiile județene sau de sector ale partidului, intră în atribuțiile lui Ponta Victor Viorel, în calitate de președinte, conform statutului formațiunii politice. De altfel, în urma alegerilor, omul de afaceri a și dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României. De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.

În acest context, în condițiile în care legea partidelor politice și legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcții de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competență profesională si probitate. Practic orice plată făcută în aceste condiții constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului este condiționată de efectuarea acesteia", se mai arată în document.

 


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ