Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gerea: Codul fiscal este "eminamente liberal". PNL nu ar trebui să se opună

Friday, 17 July 2015, 20:48 Sursă: REALITATEA.NET

"Am luat act cu surprindere de decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge noul Cod fiscal, un cod al cărui conținut este eminamente liberal, cu măsuri de relaxare fiscală pe care le-a solicitat întregul mediu de afaceri cu care am intrat în contact în calitatea de ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri. Opinia mea este că actuala majoritate ar trebui să ia în calcul convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea Codului fiscal. Am primit semnale de încredere din partea investitorilor în momentul în care această lege a fost adoptată de Parlament. Sunt convins că liberalii nu se pot poziționa împotriva acestei legi pe care au votat-o, alături de toate partidele din Parlament", a afirmat Gerea, potrivit unui comunicat transmis vineri de ALDE Argeș.

În acest context, Gerea a criticat motivele invocate de Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare a legii privind Codul fiscal.

"În primul rând, nu poate compara economia României cu cea a Greciei. Din 2012, România a avut cele mai consistente și mai importante creșteri economice din Europa, pe când Grecia a rămas într-o criză acută. În al doilea rând, nu poate susține că nu este de acord cu reducerea TVA la 19%, pe care el însuși și PNL au propus-o", consideră Gerea.

Mai mult, Gerea apreciază că noul Cod fiscal aduce o serie de mecanisme care vor putea limita eventuale creșteri ale inflației și totodată stimulează investițiile, crearea de locuri de muncă și achiziția de echipamente, ceea ce creează bunăstare.

"Regret că Klaus Iohannis a ajuns să intre într-un conflict politic cu Guvernul României și cu majoritatea parlamentară și că singura preocupare este aceea de a bloca orice măsură a Guvernului, chiar dacă ea este una bună", a mai afirmat ministrul Energiei.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.

"Susținem relaxarea și simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe și impozite în condițiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală și predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă și temeinică analiză a implicațiilor întregului set de măsuri fiscale și bugetare asupra construcției bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât și pentru anii următori și numai cu respectarea obligațiilor asumate de România și a legislației interne referitoare la disciplina financiar-bugetară", arată șeful statului în cererea de reexaminare.

Potrivit șefului statului, punerea în aplicare a noului Cod fiscal "ar genera implicații majore la nivelul construcției bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menținere a consolidării fiscale".

Iohannis susține că, potrivit evaluărilor Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional, "punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB și deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergență și Strategiei Fiscal-bugetare".

"O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc", mai arată președintele.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL