Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gelu Diaconu, șeful ANAF, vrea reorganizarea instituției și înlăturarea presiunilor politice

Wednesday, 02 September 2015, 13:57 Sursă: REALITATEA.NET

"Ieri, i-am propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afara condiționalităților de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral", a spus Gelu Diaconu.

Șeful ANAF a declarat că noua formulă de reorganizare ar include un board de specialiști cu prestigiu recunoscut, exact pe modelul Fiscului american. Totodată, acesta a spus că a ales această soluție după ce a analizat mai multe rapoarte, printre care cel publicat de OECD, FMI, dar și Banca Mondială.  

"Propunerea mea a vizat constituirea unui board de speciali;ti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, firește, cadrului legislativ autohton și care va coordona politicile și strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul președintelui ANAF", a epxlicat Diaconu.

 "Am ales această soluție după analiza atentă a mai multor documente, dintre care raportul anual 'Tax administration 2015', recend publicat de OECD, raportul de asistență tehnică a misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistență al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF precum și blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea", se continuă în comunicatul Fiscului.

 Gelu Diaconu susține că reforma ANAF trebuie implementată cu ajutorul unei autonomii instituționale, dar și cu  și că trebuie să se realizeze transformarea Fiscului dintr-o "simplă unealtă de adus bani la buget", în prezent, într-un "adevărat partener al mediului de afaceri".

Totdată,  potrivit acestuia, reforma nu se poate realiza din poziția de "rudă săracă a Ministerului Finanțelor Publice a instituției, aflată la discreția decizională a funcționarilor din minister".

O altă problemă invocată de Gelu Diaconu este dependența de anumite instituții publice, precum Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL