Fructul care se regăsește în punctul în care ar putea dispărea din cauza încălzirii globale

Monday, 30 November -1, 00:00, Sursă: REALITATEA.NET

Cercetătorii avertizează că o ciupercă periculoasă se răspândește prin plantațiile de banane, ceea ce înseamnă că bananele sunt în pericol de dispariție. Ce soluții au găsit specialiștii pentru a evita acest lucru.

Adaugă părerea ta

Banana, așa cum o știm, are probleme. În august, testele de laborator din Columbia au confirmat că o ciupercă care a distrus unele plantații de banane în țări precum Filipine și India a ajuns în America Latină, inima economiei mondiale a exportului de banane.

Cunoscută sub numele de boala Panama Tropical Race 4 (TR4), infecția fungică s-a răspândit deja în Asia, Africa, Orientul Mijlociu, Australia și America Centrală. Ciuperca afectează bananele Cavendish (cel mai comun soi de banane). Dacă infecția se răspândește și în America de Sud, cercetătorii consideră că bananele s-ar putea confrunta cu un posibil risc de extincție.

Această boală a fost identificată prima oară în anul 1900, în Taiwan și a rămas pentru o bună bucată devreme doar pe teritoriul Asiei și Australiei. În 2013, a fost confirmată prezența sa și în Orientul Mijlociu și Africa. Acum, TR4 s-a extins și în alte țări.

Însă, cea mai mare problemă este faptul că boala Panama este rezistentă la tratamente, iar asta înseamnă că o singură banană infectată reprezintă sfârșitul unei plantații întregi.

În acest sens, cercetătorii de la Tropic Biosciences din Marea Britanie vor să folosească tehnologia CRISPR, instrumentul de editare genetică pentru a încerca crearea unei banane din soiul Cavendish care să poată rezista la TR4.


Metoda este una non-transgenică, ceea ce înseamnă că nu folosește ADN străin pentru noile banane. Astfel, soiul nu va fi considerat drept unul modificat genetic.

Oamenii de știință australieni, au reușit să identifice o anumită genă în cadrul unui soi de banane sălbatice care ar fi rezistentă la această boală. Astfel, au inserat această genă în specia Cavendish pentru a încerca crearea unei banane care să nu fie afectată de o posibilă dispariție. Însă, rămâne de văzut dacă soluția va funcționa, deoarece se află în runda de testare.

Sursa