Coronavirus - România: 18283 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Florin Cîţu, optimist: Comisia Europeană va accepta planul de reducere a deficitului. Vom ajunge la 3% în 2022

Thursday, 20 February 2020, 02:46 Sursă: realitatea.net, Realitatea PLUS

 

Executivul comunitar va accepta traiectoria graduală de reducere a deficitului bugetar propusă de România în strategia fiscal-bugetară 2020-2022, a declarat, miercuri seară, Florin Cîţu, ministrul interimar al Finanţelor, la Realitatea PLUS.

Acesta a spus ca a avut discutii cu Comisia  Europeana in acest sens.

„Procedura presupune ca România să prezinte o serie de măsuri de corectare a deficitului sub 3%. Va fi o decizie luată în martie, iar până în septembrie trebuie să prezentăm aceste măsuri. În strategia fiscal-bugetară am arătat că România aduce deficitul bugetar pe ESA sub 3% în 2022. Acesta este obiectivul meu de a convinge Comisia Europeană că mai repede de atât nu se poate fără un cost major pentru economie. Din semnalele pe care le am, din discuţiile pe care le am cu Comisia Europeană, Comisia Europeană va accepta această traiectorie a noastră, gradual, de reducere a deficitului. Ceea ce înseamnă, de fapt, o reducere a stimulului fiscal din economie, gradual. Nu să apăsăm pe pedală dintr-odată să aruncăm, să dăm cu economia de gard, apasam pe pedala, pe frana in urmatorii doi ani de zile", a spus Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Ministrul a precizat că Guvernul va apăsa uşor pe pedala de frână în următorii doi ani şi că este de părere că are toate argumentele necesare pentru a convinge Comisia Europeană să accepte acest calendar de reducere graduală a deficitului.

„Faptul că am venit din primul moment la CE şi am prezentat transparent situaţia, era a doua sau a treia zi de mandat, au văzut care e situaţia reală. Impreuna vom găsi soluţiile să reducem deficitul în perioada următoare. Sunt soluţiile noastre pe care ei le vor accepta în viitor şi veţi vedea ca după aceea şi Consiliul Fiscal îşi va schimba opinia. Eu cred că în următoarea perioadă, deficitele estimate şi de Comisia Europeană şi de Consiliul Fiscal se vor apropia mai mult ca cifră mai aproape de ceea ce estimăm noi faţă de ceea ce estimează ei în acest moment", a afirmat Florin Cîţu.

În opinia sa asupra Legii Bugetului pe 2020, Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de 4,6-4,8% din PIB pentru acest an, peste deficitul de 3,6% estimat în buget.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL