Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Florian Coldea, acuzat de plagiat la doctorat. Unde a DISPĂRUT lucrarea fostului adjunct al directorului SRI

Thursday, 16 July 2020, 11:44 Sursă: Realitatea PLUS

 

De-a lungul timpului, în spațiul public au apărut informații că singura copie existentă ar fi cea din locuința coordonatorului lucrării lui Coldea, Gabriel Oprea. Fostul ministru, la rândul său, a declarat că nu știe unde este copia lucrării fostului general SRI. 

Teza de doctorat a fostului adjunct al directorului SRI a făcut repede scopul unui dosar penal. Sesizarea a venit din partea Bibliotecii Naționale, care a reclamat procurorilor că lucrarea de doctorat a lui Florian Coldea a dispărut din instituție. Totul s-ar întâmplat după un împrumut către Biblioteca Politehnicii, numai că lucrarea nu s-a mai întors la locul de drept, potrivit Realitatea PLUS.

Practic, cum au apărut acuzațiile de plagiat, a dispărut lucrarea de doctorat, singura probă care putea dovedi pasajele copiate. Manevra ar fi fost orchestrată, conform jurnalistei Emiliei Șercan, de Mihnea Costoiu, fost ministru al educației. El ar fi fost cel care ar fi aranjat „împrumutul” dintre cele biblioteci, astfel încât teza de doctorat al fostului adjunct SRI să dispară.

Numele lui Mihnea Costoiu a fost legat și de o altă acuzație de plagiat. 

De data aceasta, omul de afaceri fugar Sebastian Ghiță l-a acuzat din „exil” că a acoperit-o și pe Laura Codruța Kovesi atunci când a avut probleme cu lucrarea ei de doctorat. În cazul său, comisia specială de analiză a ajuns la concluzia că fosta șefă DNA a plagiat, dar în proporție mică, așa că titlul de doctor nu i-a fost retras.

Coordonatorul lucrării lui Florian Coldea a fost nimeni altul decât Gabriel Oprea, fost ministru de interne. 

Presa scria că singura copie a lucrării lui Florian Coldea este în locuința lui Gabriel Oprea. Fostul ministru, însă, spune că... „am coordonat 24 de teze de doctorat, nu știu, să mă uit în bibliotecă", potrivit declarației fostului vicepremier pentru securitate națională și ministru de Interne, citată de Realitatea PLUS.

Dosarul deschis la parchetul judecătoriei sectorului 3 în urma plângerii formulate de conducerea Bibliotecii Naționale a fost clasat, potrivit Realitatea PLUS. 

Amintim că fostul premier Victor Ponta a primit zilele acestea verdictul final de plagiat în teza de doctorat, după opt ani de la primele acuzații oficiale. Ponta a rămas fără titlul de Doctor în Drept după ce a pierdut procesul cu Ministerul Educației. Ponta contestase în instanță decizia prin care în 2016 ministerul îi retrăsese titlul pentru că și-a plagiat teza de doctorat. Victor Ponta a pierdut marți, 14 iulie, definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației, împotriva verdictului de plagiat dat de CNATDCU.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL