Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fiica și ginerele lui Gabriel Oprea, acuzați OFICIAL de plagiat de către Academia SRI

Monday, 22 October 2018, 10:24 Sursă: REALITATEA.NET

”La 17 octombrie 2018, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a transmis șapte sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației Naționale – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), privind tezele de doctorat elaborate de: Nae Cătălin Radu, Goleanu Ana-Maria-Oana, Ibănescu Cătălin-Ștefan, Sticlaru Marius, Vevera Florina, Tudor Ana-Maria și Tudor Alexandru Marius.

Anterior, la 3 octombrie 2018, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a transmis la UEFISCDI opt sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat având ca obiect tezele de doctorat elaborate de: Goian Ionel, Șandru Ioan, Țolescu Aurelian Cezar, Naghi Gabriel, Lungu Severin Florian, Oiță Romeo, Cozma Sorin-Gabriel și Gogancea-Vătășoiu Mihai.

Cele 15 sesizări au fost elaborate și transmise ca urmare a politicii adoptate de instituția noastră, de verificare a tuturor tezelor de doctorat care au fost susținute în cadrul IOSUD –ANIMV.”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Misterioasa dispariție a tezei de doctorat a generalului SRI Florian Coldea

Teza de doctorat a generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a dispărut în vara lui 2015 de la Biblioteca Națională a României.

O singură teză de doctorat a dispărut vreodată din ceea ce se numește "fondul intangibil" al Bibliotecii Naționale a României.

Pe coperta ei sunt trecute două nume: Florian Coldea, fost număr 2 în SRI, și cel al lui Gabriel Oprea, fost număr 2 în Guvernul României.

În mediul politic, dar și în comunitatea de informații, numele lor continuă să fie rostite cu teamă ori precauție, deși generalul Oprea a părăsit guvernul în noiembrie 2015, după tragedia de la "Colectiv", iar generalul Coldea a fost trecut în rezervă în ianuarie 2017, după ce fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a dezvăluit că plătise vacanţe făcute împreună.

Raportul dintre Oprea şi Coldea pare unul simplu în povestea de astăzi, deși firele care îi leagă sunt multiple și nu au la bază aspirații academice.

Pe scurt, profesorul Gabriel Oprea a fost îndrumătorul doctorandului Florian Coldea. Teza acestuia, susţinută în 2010 în fața unei comisii a Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" (ANIMV), se intitulează "Managementul schimbării în serviciile de informații".

Nu e clar, în acest moment, cum a ajuns Coldea să facă parte din deloc onorabilul lot al doctoranzilor lui Gabriel Oprea, lot care constituie subiectul principal al cărții mele "Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații" (Humanitas, 2017).

Din verificările făcute până acum reiese că 11 dintre doctoranzii îndrumați de Gabriel Oprea la Academia SRI − printre care un fost director al SRI, generali, miniștri, procurori, judecători − și-au plagiat tezele susținute în perioada 2004-2015.

Teza lui Florian Coldea ocupă un loc atipic în galeria doctoratelor îndrumate de Oprea. Mai întâi pentru că, în cele circa 15 minute în care am răsfoit-o în 2015 – în perioada în care documentam prima investigație din serie −, nu am descoperit indicii flagrante de plagiat.

Era vorba despre o lucrare relativ scurtă, de 218 pagini fără bibliografie și anexe, care nu prezenta abaterile bătătoare la ochi din alte teze coordonate de Gabriel Oprea.

Evenimentele pe care le voi descrie ies, însă, din zona imposturii academice și intră în domeniul penal.

Sunt implicate două instituții care, în aparență, nu au vreo legătură cu Academia SRI: Biblioteca Națională a României, custode legal al patrimoniului cercetării doctorale, și Universitatea Politehnica din București.

Misterul dispariţiei unicului exemplar-martor al tezei lui Florian Coldea s-a născut în vara lui 2015, a crescut şi s-a ramificat timp de trei ani, scrie pressone.ro.

Mai mult decât atât, fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, anunţa,că din informaţiile sale, ultima copie rămasă a tezei de doctorat a lui Florian Coldea se află acasă la fostul ministru de Interne şi coordonatorul de doctorat al acestuia, Gabriel Oprea. "Florian Coldea a deschis la SRI seria de furăciuni cu doctoratele. Stiu, sună mai bine plagiat, dar, de fapt, este vorba de un furt ordinar şi de un abuz care a avut ca scop obţinerea de foloase, bani şi funcţii. Din bugetul statului. Fapte penale adică. După Coldea şi Dumbravă, mulţi alţi hoţi au urmat. Aceştia sunt bravii ofiţeri ai ţării. Cei care au condus lupta anti-corupţie. Ei, hoţii, s-au făcut “doctori” şi s-au pus în capul mesei", a scris Daniel Dragomir pe Facebook.

Gabriel Oprea declara, în urmă cu câteva săptămâni, că a coordonat 24 de teze de doctorat şi nu mai ştie dacă are sau nu vreo copie după lucrarea lui Coldea. Întrebat dacă o va face publică, Oprea a spus: "V-am răspuns deja la întrebare".


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL