Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

EXECUTAT SILIT pentru NEPLATA CAS: "O contribuţie nu poate să fie mai mare decât venitul realizat"

Thursday, 24 July 2014, 09:59 Sursă: REALITATEA.NET

Gheorghe Leordean este unul din cei trei asociaţi ai unei întreprinderi familiale (IF) cu sediul în localitatea Cuvin, având ca obiect de activitate comerţul cu produse nealimentare, scrie aradon.ro.

Bărbatul este executat silit pentru neplata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pe anul 2011 şi prima jumătate a anului 2012. "Fizic, nu aveam din ce să plătesc CAS deoarece câştigul realizat era mai mic decât contribuţia", explică Gheorghe Leordean. O aberaţie legislativă care numai în România se poate întâmpla…", a spus bărbatul.

"În cursul anului 2010 am depus la Casa Judeţeană de Pensii Arad declaraţii de asigurare pentru fiecare membru asociat. În anul 2011 am primit înştiinţare de la CJP Arad că printre altele cuantumul asigurării s-a modificat şi că suntem obligaţi să achităm pentru fiecare asociat în parte suma de 221 lei/lună, dacă realizăm pe membru un VENIT BRUT pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, conform Legii 263/2010. În urma înştiinţării, m-am prezentat la CJP Arad cu declaraţia 200 pentru fiecare asociat, dar funcţionarul CJP mi-a solicitat declaraţia 204 motivând că în declaraţia 200 este trecut doar venitul net impozabil şi că el trebuie să vadă venitul brut realizat din declaraţia 204. Având-o la mine, i-am prezentat-o, iar respectivul mi-a spus că sunt obligat să achit contribuţia deoarece venitul brut realizat este mai mare decât venitul brut minim obligatoriu stabilit de Legea 263/2010. Deşi i-am explicat că venitul brut realizat din declaraţia 204 reprezintă rulajul magazinului sau cifra de afaceri, că nu poate fi asimilat ca un câştig salarial brut, iar în urma deducerii cheltuielilor a rezultat un venit impozabil mai mic decât de 4 ori câştigul salarial mediu brut impus de lege la art.6 ind.IV, funcţionarul a rămas ferm şi mi-a spus că sunt obligat să achit contribuţia. Ulterior acestei situaţii, am fost în audienţă la doamna director executiv, de la care am primit acelaşi răspuns, că sunt obligat să achit contribuţia de 221 lei/lună/asociat. M-am resemnat dar, fizic, nu aveam din ce să plătesc deoarece câştigul realizat era mai mic decât contribuţia", povesteşte Gheorghe Leordean.

Supărarea omului e cu atât mai mare cu cât reglementările legislative după care îşi plăteşte contribuţia începând de la 1 iulie 2012 (la organele fiscale) confirmă taxarea abuzivă (dar „pe lege”) la care a fost supus de CJP.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL