Examenul de Rezidențiat 2019, amânat. Dăncilă: Iohannis este de vină!

Friday, 04 October 2019, 12:18 Sursă: REALITATEA.NET

Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de Rezidenţiat 2019 care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie a fost amânat.

Adaugă părerea ta

”Suntem în imposibilitatea de a susţine examentul de Rezidenţiat 2019 la data programată”, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Aceasta a explicat că examenul de Rezidenţiat 2019 va avea loc în 8 decembrie, fiind luate în calcul mai multe aspecte la stabilirea noii date, printr ecare şi posibilitatea ca medicii să poată fi angajaţi până la finalul anului.

Sorina Pintea a precizat că s-au căutat tot felul de soluţii legale de rezolvare a problemei, dar, în lipsa unui ministru al Educaţiei, examenul nu poate fi organizat în data de 17 noiembrie.

Pintea a afirmat că examenul de Rezidenţiat 2019 se organizează în baza a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea trebuind să fie semnate atât de ministrul Sănătăţii, cât şi de ministrul Educaţiei.

Pintea a afirmat că a solicitat MInisterului Educaţiei o rezolvare a problemei, dar i s-a transmis că ”Ministerul Educaţiei este în imposibilitatea” de a viza orice document.

În plus, Pintea susţine că nu există posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă prin care să poată fi rezolvată organizarea examenului de Rezidenţiat 2019 şi susţine că nu doreşte să ia decizii care ar putea vulnerabiliza acest examen.

Dăncilă: Prin refuzul numirii unui ministru interimar la Educaţie, Iohannis periclitează o generaţie de tineri medici

Premierul Viorica Dăncilă spune că prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, preşedintele Klaus Iohannis "periclitează o generaţie întreagă de tineri medici, care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat".

"A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru. Preşedintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici şi servicii medicale de calitate şi blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical", a scris Dăncilă, vineri, pe Facebook.

Premierul îşi încheie postarea întrebându-l pe preşedinte: "Domnule Klaus Iohannis, când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?".

PNL: PSD politizează examenul de rezidenţiat

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă susţine că PSD politizează examenul de rezidenţiat invocând lipsa unui ministru al Educaţiei pentru o eventuală amânare a acestuia, scrie news.ro.

”Actuala guvernare se foloseşte, în această campanie electorală, până şi de studenţii de la Medicină. Există pârghii legale pentru ca examentul de rezidenţiat să poată fi susţinut la data stabilită. Guvernul poate emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru ca Ministerul Sănătăţii să organizeze, fără a avea nevoie şi de acceptul Ministerului Educaţiei, examenul de rezidenţiat”, a transmis, joi, deputatul Antoneta Ioniţă, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.

Aceasta susţine că ”în trei ani de guvernare, PSD a dat Ordonanţe de Urgenţă pe bandă rulantă doar ca să facă pe plac intereselor personale ale lui Liviu Dragnea, însă acum, când există cu adevărat o urgenţă, Guvernul nu ia nicio măsură”.

Interimatul lui Daniel Breaz la Ministerul Educaţiei a expirat în 17 septembrie. Examenul de Rezidenţiat 2019 era programat în 17 noiembrie.