Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Șefii INS își apără estimarea de creștere economică: "Vâlva care s-a creat e falsă"

Thursday, 18 May 2017, 16:01 Sursă: REALITATEA.NET

"Nu Banca Națională face estimări. Estimările le face întotdeauna Institutul Național de Statistica. În momentul în care INS-ul spune că e atât, poți să spui tu ce vrei, că atât rămâne. La PIB există 4-5 cicluri de prezentare a datelor -datele semnal, provizoriu I și II, apoi date semidefinitive și abia după circa doi ani vin datele definitive. Acesta estimare semnal, de 5.7% reprezintă datele la 45 de zile. Noi mai calculăm și o pre-estimare la 30 de zile pe care o trimitem Eurostat, dar care nu e făcută public. Această vâlvă care s-a creat este falsă, pentru că noi nu avem cum influența raportările a zecilor de mii de entități esantionate. Prognoza pe primul trimestrul unu este însă relativ hazardată. Dar rămâne 5.7%, va garantez! Poate să se schimbe în 5.4 sau în 5.8, dar nu știm încă", a spus joi șeful de cabinet al Președintelui INS, care e plecat la o conferința pe teme de statistica în Luxemburg.

Datele referitoare la creșterea economică de 5,7% din primul trimestru al acestui an au fost contestate din necunoaștere, a mai spus Dumitrescu.

"Uitați-vă și la comunicatele anterioare ale Statisticii. Industria a crescut cu 10%, alte sectoare au avut creșteri cu 12-15%. În această etapă ne-am bazat pe creșterile spectaculoase care au existat", a mai spus Dumitrescu.

Metodele de determinare a PIB-ului sunt doua: cea dupa productie si cea dupa cheltuieli, potrivit Hotnews. La cea prin productie aduc productia pe ramuri si vad care cu cat contribuie. La cea dupa cheltuieli e bazata pe cat a consumat gospodaria...In final rezultatele celor doua metode trebuie sa fie consistente.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL