Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis, despre scandalul din DNA: Eu sunt mulțumit de activitatea Direcției și de conducerea ei

Monday, 03 July 2017, 23:42 Sursă: REALITATEA.NET

”Sunt mulțumit de DNA. Nu afectează statul de drept”

Întrebat de jurnaliști despre scandalul din DNA, președintele a afirmat că este mulțumit atât de activitatea Direcției Anticorupție, cât și de conducerea acesteia, și că nu consideră că este afectat statul de Drept de către această instituție.

”Am fost informat despre aceste abordări media. Cred că e bine să se verifice. Din informațiile mele, se fac verificări și în DNA. Am luat act de faptul că ministrul Justiției a solicitat o inspecție pe management. Aceste demersuri vor clarifica aceste aspecte. În ceea ce privește activitatea DNA și a Parchetului, eu sunt forte mulțumit atât de activitatea lor, cât și de a conducerii lor”, a precizat Iohannis. 

Mai mult, președintele a firmat că nu vede niciun motiv pentru suspendarea din funcție a șefei DNA, dar că așteaptă concluziile verificărilor care se fac instituțional.

”Dacă voi semna sau nu (o eventuală propunere a ministrului Justiției de demitere a Laurei Codruța Kovesi) e din filmul 'Dacă și Parcă'. Când vom avea o concluzie, voi discuta pe ea. Nu cred că este afectat statul de drept", a subliniat Iohannis. 

”România vrea să fie parte din proiectul de colaborare militară europeană”

”Ședința a avut o ordine de zi destul de bogată și mă refer la unele subiecte care au fost discutate astăzi - despre strategia UE pe dimensiunea de Securitate și Apărare, material prezentat de MAE.

Aceasta este o temă foarte importantă - o inițiativă europeană care vizează în prima etapă cercetare militară, un studiu asupra modului în care industria de Apărare europeană poate fi imbunătățită și felul în care armatele naționale for colabora mai intens”, a declarat Iohannis.

Președintele a anunțat că informarea a fost prezentată și aprobată, iar concluzia este că România e interesată de acest proiect și dorește să devină parte din el.

Klaus Iohannis a mai menționat că a aprobat Raportul de Activitate al SRI pe 2016, pe care-l consideră ”bine-documentat” și care, afirmă acesta, a arătat o dată în plus cât de importantă este munca pe care o depune SRI pentru a ne apăra de teroriști.

Planul de înzestrare a armatei, scos de pe ordinea de zi

”Un document pe care nu l-am discutat, care a fost retras de pe ordinea de zi - Planul de înzestrare a armatei pentru 2017 - 2026. S-a constatat că documentul a neglijat acordul politic de a acorda 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu. Urmează să fie adaptat dorinței politice și să fie prezentat într-o ședință ulterioară a CSAT”, a mai precizat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că, din punct de vedere al migrației, trebuie să ieșim din paradigma că vorbim despre o criză limitată în timp și să ne pregătim să facem față acestei mișcări migraționiste și de acum înainte, întrucât nu există indiciu că aceasta se va diminua.

”Am avut un proiect care se reia în fiecare an - aprobarea fortelor și mijloacelor MApN și MAI pentru misiuni externe. A fost majorat numărul forțelor care pot fi puse la dispoziție. Avem un număr maximal de 1793 de persoane - militari și civili - care pot participa la misiuni externe din partea MApN și 971 din partea MAI. În afară de aceste maxime, au mai fost stabilite pentru fiecare un număr de militari și civili care sunt in asteptare pe teritoriul national si pot fi alocati in cazul unei crize”, a mai menționat președintele. 

Ședința CSAT a avut loc  cu doar două zile înainte ca președintele Iohannis să se reîntâlnească cu liderul de la Casa Albe, în marja Summitul-ui „Inițiativei celor Trei Mări" (Baltică – Adriatică – Neagră), care va avea loc joi la Varșovia.

Şedinţa CSAT de marţi este prima după instalarea guvernului condus de Mihai Tudose. Astfel, noii membri din componenţa CSAT sunt ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei Mihai Fifor şi ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa.

Starea deplorabilă a Armatei Române, din perspectiva înzestrării tehnice și logistice, a fost scoasă în evidență și de accidentul tragic de săptămâna trecută în care și-au pierdut viața 3 militari români, dintre care doi trecuseră prin teatrele de luptă din Afganistan.

Un autocamion având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte a fost implicat într-un accident de circulaţie joi, în jurul orei 21.55, în apropiere de localitatea Valea Urdei, judeţul Argeş. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie. Trei militari au murit, iar alţi nouă au fost transportaţi la spitalul din Câmpulung şi doi la Braşov. Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a deschis un dosar penal în acest caz.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL