Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

BNR, duș rece pentru Guvern. Visul frumos al trecerii la euro s-a sfârșit

Friday, 18 September 2015, 13:18 Sursă: REALITATEA.NET

Trecerea la euro, o Fata Morgana pentru România. Adoptarea monedei unice europene în 2019 a devenit o ţintă nefezabilă. O spune chiar Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României.

Oficialul BNR este de părere că România va rata această ţintă deoarece autorităţile nu au elaborat o strategie care să susţină adoptarea euro.

„A devenit tot mai mult o țintă nefezabilă, pe măsură ce anunțarea ei nu a fost urmată de elaborarea unui plan de acțiune și de punerea sa în practică. Nu a fost neapărat, la momentul anunțării sale, o țintă imposibilă. Noi am calificat-o drept una foarte ambițioasă și am lăudat aptitudinile de ancoră pentru politicile publice", a declarat Bogdan Olteanu.

Intrarea în zona euro cu o economie viabilă presupune, fundamental, bugete echilibrate și competitivitate, asigurate prin reforme structurale, a arătat oficialul BNR.

„Pentru cei care nu doresc sau se tem de asemenea politici, am un mesaj dezamăgitor, rămânerea în afara zonei euro nu înlătură nevoia de asemenea reforme. Dimpotrivă, ne impune mai mari măsuri pentru a impune stabilitatea în criză a unei țări izolate și lipsite protecția credibilității unei mari forțe economice și politice globale. Nu scapi de reforme grele dacă eviți intrarea în zona euro", spune Olteanu.

În schimb, intrarea în zona euro a unei economii necompetitive este neserioasă, arată oficialul BNR, precizînd că o asemenea abordare nu poate fi acceptată, oricum, de membrii zonei euro


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL