Drama tânărului care la 23 de ani cântăreşte doar 21 de kilograme. Medicii au RĂMAS ŞOCAŢI

Thursday, 01 May 2014, 12:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Andrei Steţco a ajuns în stare foarte gravă, marţi după-amiază, la Centrul de Preluare Urgenţe (CPU) al spitalului municipal, în urma unui apel la serviciul 112. Tânărul suferă de inaniţie şi a fost transferat de la urgenţe, la secţia de reanimare - terapie intensivă, unde medicii l-au stabilizat şi îi administrează tratament perfuzabil, scrie monitorulsv.ro.

Halul în care arăta tânărul i-a şocat chiar şi pe medici. Flămând, murdar, cu unghiile de la mâini şi de la picioare lungi şi pline de mizerie, agitat, tânărul gemea, cerând în felul său ajutor. Se zbătea, stătea ghemuit, asemeni unui animal hăituit, speriat de tot ce mişcă în jurul lui, pentru că de văzut nu vede aproape de loc.

 Andrei are certificat de handicap permanent, cu asistent personal, suferind de o boală congenitală. Din anul 2008, când Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava i-a acordat gradul I de handicap cu însoţitor, Andrei a fost îngrijit de mama lui, care încasa de la stat 636 de lei, ca însoţitor de persoană nevăzătoare, sumă la care se adăugau bugetul complementar pentru gradul I de handicap, în valoare de 91 de lei, şi indemnizaţia de 202 lei. În total, mama lui Andrei încasa 929 de lei, bani cu care îi cumpăra hrană şi medicamente.

Anul trecut, mama tânărului a murit, iar rolul de „părinte” a fost luat de un frate mai mare al lui Andrei, Vasile Steţco, care a promis în faţa comisiei de asistenţă socială din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care monitoriza de mai multă vreme situaţia lui Andrei, că va avea grijă de fratele mai mic şi că el „merită” să primească indemnizaţia de însoţitor.

 O perioadă, după moartea mamei, Vasile Steţco, care locuieşte în aceeaşi casă sărăcăcioasă cu fratele Andrei, dar şi cu concubina lui şi cei doi copii ai lor, s-a ţinut de promisiune şi l-a hrănit cât de cât pe bolnav. În ultimul timp, însă, bărbatul încasa doar banii de pe urma fratelui cu handicap, dar nu se mai îngrijea de el. Mai mult, îl încuia în casă, flămând, nespălat şi pleca cu o căruţă să adune fier vechi.

În halul acesta a fost găsit tânărul Andrei de asistenţii sociali din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care au sunat la 112.  Medicul anestezist Ioan Iovu, de la spitalul câmpulungean, ne-a spus că nu a mai avut aşa un caz. „Andrei a ajuns la noi marţi, la ora 13:00, cu inaniţie, în stare gravă. Era nealimentat, într-o stare sanitară precară. Se vedea că a fost neglijat. Noi am încercat să-l stabilizăm, să-l hrănim şi, după şase ore, s-a liniştit, şi-a revenit. Îl alimentăm intravenos. Este un caz social. Este clar un caz grav şi trebuie îngrijit de personal specializat. Rolul meu este să îl aduc la o stare normală, pentru a putea fi preluat şi dus într-un centru social. Nu este pacient de reanimare, este pacient care are nevoie de îngrijire într-o secţie de îngrijire paliativă”, a explicat medicul anestezist.

Asistenta-şefă Maria Bocancia, de la compartimentul terapie intensivă, ne-a spus că imediat după ce a fost adus la spital „pacientul a fost spălat, hrănit, perfuzat şi a primit tratamentul recomandat de medic, în foaia de observaţie. Aici, în spital, nu am mai întâlnit un astfel de pacient, dar, din păcate, în toată ţara noastră sunt cazuri sociale”.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL