Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Numărul ROMÂNILOR diagnosticaţi cu această BOALĂ A CRESCUT ALARMANT: "O distrugere IREVERSIBILĂ"

Thursday, 13 March 2014, 11:30 Sursă: REALITATEA.NET

Anişoara Ene suferă de boala cronică de rinichi de opt ani. De trei ori pe săptămână vine la dializă, o procedură care spune că o lasă fără puteri, dar fără de care nu ar mai fi în viaţă astăzi.

"E obositoare, nu poţi să stai prea mult în picioare, nu poţi să... scade tensiunea prea mult când ies de la dializă şi asta mă termină. Nu e puterea care a fost", a spus Anişoara Ene, o pacientă.

Aproape două milioane de români suferă de această afecţiune. Medicii spun că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boala cronică de rinichi a crescut cu zece la sută în 2013, faţă de 2012. Cei mai mulţi dintre ei ajung la medic când boala este deja în stadiu avansat.

"Boala cronică de rinichi înseamnă o distrugere mai mult sau mai puţin lentă, ireversibilă a rinichilor care se soldează în final cu insuficienţă renală şi necesită un tratament de substituţie: fie transplant renal, fie hemodialiază sau dializă de orice fel", a spus Cristian Serafinceanu, şef Centru de Hemodializă Institutul C. Paulescu.

Hipertensiunea şi diabetul pot duce la apariţia bolii cronice de rinichi. Costurile pentru tratarea acestor afecţiuni sunt uriaşe, iar statul le suportă în totalitate.

În prezent, 370 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet zaharat şi oricare dintre ei ar putea face boala cronică a rinichiului. Ca să evităm îmbolnăvirea, medicii ne recomandă să facem mişcare, să ne menţinem sub control nivelul de zahăr din sânge, să ne monitorizăm tensiunea arterială şi să evităm fumatul.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL