Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

DOSAR HISTORIA. Prypiat, o fantomă a socialismului, un Pompei modern

Wednesday, 19 March 2014, 12:02 Sursă: REALITATEA.NET

Explozia

Pe 25 aprilie echipajul reactorului 4 de la Cernobîl se pregătea să execute un test de rezistenţă al reactorului, test efectuat în condiţii similare şi cu un an înainte, având însă rezultate mai degrabă dezamăgitoare. O serie de greşeli însoţite de nerespactarea unor reguli stricte de siguranţă, au condus la cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Chiar dacă, în stilul caracreristic, conducerea Uniunii Sovietice a încercat să ascundă şi ulterior să minimalizeze efectele dezastrului, lumea a înteles că ceva grav se întamplase. Dar înainte ca intreaga lume să inteleagă, prima victimă colaterală a fost populaţia oraşului Prypiat care a fost evacuată şi mutată în oraşul Slavutich construit în timp record tocmai pentru această operaţiune. Ce a rămas în urma acestui abandon masiv? Un oraş gol, o lume fără oameni, o fantomă.

Prypiat. Scurt istoric

Numele oraşului Prypiat este derivat din numele râului lângă care a fost construit. Istoria oraşului începe în 1970 când constructorii au pus piatra de temelie la fundaţia primei clădiri a noului centru urban. Primii locuitori au fost chiar muncitorii care au lucrat la ridicarea oraşului. Prypiat a fost construit din cartiere, aşezate circular, dând o formă radială oraşului. Ridicat special pentru viitorii muncitori ai Centralei Nucleare de la Cernobîl, Prypiat era văzut şi ca un puternic nod feroviar şi naval. Ca orice oraş din Uniunea Sovietică ( şi din tot blocul comunist) şi în Prypiat numele străzilor erau numele principalilor lideri ai Partidului , bulevardul Lenin sau sintagme ideologice de propagandă, Strada Prieteniei Mondiale sau Bulevardul Eroilor de la Stalingrad.

Statistică

Inainte de dezastrul care a dus la evacuarea oraşului, Prypiat era locuit de aproximativ 50.000 de oameni care beneficiau de douazeci si una de şcoli, un spital, trei clinici, un centru cultural, un cinematograf, zece săli de sport, 3 bazine acoperite, 2 stadioane, un parc de distracţii. Ce atrage atenţia este media foarte scazută de vârstă (26 de ani) a locuitorilor oraşului la momentul construcţiei. Prypiat trebuia să fie un nou oraş, o nouă victorie a socialismului biruitor, aşezat însă lângă o fabrică a morţii.

Continuarea pe historia.ro

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL