Dispută China-SUA:China presează băncile să înlocuiască serverele IBM cu branduri locale

Tuesday, 27 May 2014, 11:24, Sursă: Mediafax

Guvernul de la Beijing exercită presiuni asupra băncilor din China să înlocuiască serverele produse de International Business Machines (IBM) cu branduri produse local, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg, informează Mediafax.

Adaugă părerea ta

Presiunile Chinei în sectorul bancar reprezintă o nouă escaladare a disputei cu Statele Unite privind acuzaţiile de spionaj economic aduse mai multor ofiţei chinezi.

Agenţii guvernamentale, inclusiv banca centrală şi Ministerul de Finanţe, verifică dacă dependenţa băncilor comerciale de serverele IBM pune în pericol securitatea financiară a ţării, au afirmat patru surse.

Analiza autorităţilor din China se înscrie unei acţiuni mai ample de răspuns la inculparea de către SUA a cinci ofiţei chinezi pentru spionaj economic împotriva a şase companii americane.

Guvernul de la Beijing a anunţat, săptămâna trecută, că va verifica companiile de telecomunicaţii care desfăşoară operaţiuni în ţară, iar Financial Times a scris că autorităţile au cerut companiilor de stat să renunţe la orice legături cu firmele de consultanţă americane.

Rezultatele analizei asupra utilizării serverelor IBM de către bănci vor fi transmise unui grup de lucru asupra securităţii internetului condus de preşedintele Xi Jinping, au spus sursele.

Reprezentanţi ai Bank of China, China Construction Bank şi Industrial & Commercial Bank of China au refuzat să comenteze.