Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dezvăluirile lui Rizea, confirmate de Băsescu: Legăturile companiei KAZMUNAYGAS cu Ponta și Ghiță - Datoria de 600 milioane de dolari

Thursday, 12 November 2020, 15:36 Sursă: Realitatea.NET

”Din ce ati difuzat până acum, pentru mine de interes a fost chestiunea cu KAZ MUNAY GAS pentru că am avut inspirația să atac la CCR aranjamentul lui Ponta și să i-l pun în cap și să rămână unic responsabil”, a spus Traian Băsescu la emisiunea Culisele Statului Paralel.

Fragmente din interviul acordat de Cristian Rizea la Realitatea PLUS:

Cristian Rizea: Am scris pe Facebook despre un premier care a vândut interesele României pe o anumită sumă de bani. Am rămas si eu surprins să văd că Alex Iacobescu , asa cum bine ai spus, poate cel mai apropiat de Ghiță in relația asta cu Victor Ponta, fiind intermediarul, cel aflat la mijloc între cei doi. Da, e o nebunie acolo, pentru că nimeni nu vrut să cerceteze, o să vă devoalez acum, cred că este un dosar fierbinte, care se afla la DNA din 2015. Se pare că sistemul a făcut presiuni imense pentru ca pe acest dosar să se aștearnă praful. (…) Nu-mi explic, după ce au ridicat documente întregi privind activitatea premierului si conexiunile sale, ale lui Ponta în perioada mandatului său în ceea ce priveste relatia cu KazMunayGas, deodată s-a așternut linistea.

Cristian Rizea: În 2012, Victor Ponta din luna mai era deja premier, dupa ce guvernul ungureanu cazuse prin motiune de cenzura. Intrase in paine, se familiarizase cu acel contract, cu KazMunay . sa spunem telespectatorilor despre ce e vorba. e vorba despre datoria pe care acea societate din Kazahstan o are catre România sau o avea atunci ca acum nu o mai are, privind rafinaria Rompetrol pe care ei o detin, care a fost a lui Dinu Patriciu, de la care au cumparat-o. (…) Ei aveau o datorie de 600 de milioane de dolari. Ponta știa toate documentele, stia absolut tot din punct de vedere juridic.

Era un proces din partea guvernului României care a dat in judecata societatea respectiva. (..) Acolo e cea mai mare combinatie pe care Victor Ponta a facut-o in calitatea sa de premier in cei trei ani de madat.

Ponta a cunoscut toata situatia, a discutat-o cu prietenul Ghiță, asa cum spuneam borseta lui Victor Ponta de fiecare dată, cel la care apela de fiecare data cand avea nevoie de sustinere financiara, care ii platea toate extravagantele din strainatate. Au pus la cale totul. atunci a inventat sebastian Ghiță imprumutul catre cel mai bun, prietenul sau cel mai bun.

Anca Alexandrescu: Dar de ce era nevoie sa i dea acest imprumut dl. Iacobescu? 

Cristian Rizea: Am urmarit tot traseul banilor. niciodata, nu exista nici macar un euro pentru care sa se specifice modalitatea prin care i a acordat lui Iacobescu.

Anca Alexandrescu: Plata cash, transferuri de orice fel, nimic, nimic, nimic. e incredibil cum agentia natioanala de integritate, condusa de horia georgescu, a inchis ochii la acest imprumut fictiv.

Cristian Rizea: Dupa noua desemnare de catre Traian Băsescu pentru Victor Ponta, a avut loc celebra vizita, a doua, de la Astana, capitala Kazahstanului Acolo, în acea delegatie oficiala, Iacobescu e singurul care nu avea nicio calitate oficiala sa se urce alaturi de Ponta. Acolo, in spatele usilor inchise, dupa semnarea acelui memorandum prin care Ponta a fost de acord sa stearga datoria de 600 de milioane de dolari pe care compania KazMunayGaz o avea catre România , dupa ce a fost de acord ca statul roman sa retraga toate actiunile din justitie pe care le facuse la adresa la KazMunayGaz pentru a stinge acest litigiu, Iacobescu s-a intalnit cu o persoana din conducerea companiei, in privat, și a semnat un act prin care a cesionat creanta respectiva, banii aceia pe care el chipurile ii detinea, acei 100 de milioane de dolari, dar fizic nu avea nimic.

Iacobescu a cesionat acea creanta, cuiva, unei persoane private recomandata de conducerea KazMunay, iar dupa ce acea persoana a avut acea hartie in mana prin care era detinatorul a 100 de milioane de dolari, cei de la KazMunay i-au virat lui Ponta suma respectiva intr un cont secret pe care acesta il detine la o bancă din Turcia. 

Ăsta e motivul pentru care Iacobescu s-a urcat in avion, trebuia sa semneze documentele pregatite de cei de acolo pentru ca respectivii din anturajul kazmunay sa faca toate diligentele pentru ca acei bani sa ajunga fizic la Ponta. Pentru că Ponta isi facuse treaba, isi merita banii negociati”.

Traian Băsescu: ”Era exact legea prin care Adrian Năstase s-a acoperit când a vandut rezerva de gaze si titei a tarii. A scos o lege cu privatizarea Petromului. Exact asta a vrut sa incerce si discipolul lui, un contract comercial aprobat prin lege. De la vremea respectivă presedintele in funcție n-a respins legea sa o atace pe neconstitituționalitate, e vorba de Petrom, eu am fost probabil mai bun cunoscator al constituției si n-am acceptat sa promulg legea. Ce a zis dna Alexandrescu si ce a spus domnul ăsta  - Cristian Rizea m-a ajutat ca închid cercul cu KAZ MUNAY GAS si am o explicatie”.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL