Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizie fără precedent în România. O privatizare a fost declarată neconstituțională

Thursday, 11 May 2017, 16:42 Sursă: REALITATEA.NET

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit joi că dispoziţiile articolului 13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind privatizarea "Roman" SA Braşov şi constituirea parcului industrial pe platforma societăţii sunt neconstituţionale.

Potrivit unui comunicat al CCR, joi, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 115/2003 privind privatizarea SC "Roman" SA Braşov şi constituirea parcului industrial pe platforma societăţii. 

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2003 privind privatizarea Societăţii Comerciale 'Roman' - SA Braşov şi constituirea parcului industrial pe platforma Societăţii Comerciale 'Roman' - SA sunt neconstituţionale", se precizează în comunicat.

"Curtea a reţinut că transferul cu plată a filialei SC 'CAF' SA către Consiliul Local Braşov, prin compensare cu toate datoriile Societăţii Comerciale 'Roman' SA Braşov către acesta, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri la bugetele locale, contravine dispoziţiilor articolului 121 alineatul 2 din Constituţie, prin încălcarea statutului juridic constituţional şi legal de autoritate administrativă a consiliului local, care nu poate fi el însuşi titular de drepturi şi obligaţii asupra bunurilor domeniale, ci doar să le exercite în numele unităţii administrativ-teritoriale pe care o reprezintă", se mai precizează în comunicatul CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia contencios administrativ şi fiscal, informează Agerpres.

S.C. Roman S.A, cunoscută și sub numele de Autocamioane Brașov, este o întreprindere brașoveană specializată în proiectarea și construcția de autocamioane, autobuze și autoutilitare. A fost înființată în 1921, sub numele de ROMLOC, producând pe atunci material rulant, mai târziu motoare și automobile. După venirea comuniștilor la conducere, în 1948, firma ia denumirea de „Steagul Roșu".

Privatizarea Roman Brașov s-a făcut în anul 2003, ministrul privatizarii fiind atunci Ovidiu Mușetescu. APAPS a semnat cu firma Pesaka Astana, din Malaezia, contractul de vânzare-cumpărare a 94,27% din acțiunile Roman, în vederea constituirii unui parc industrial pe platforma societății, vânzarea acțiunilor făcându-se la prețul simbolic de un euro. Efortul financiar asumat de malaiezieni se ridica la aproximativ 50 de milioane euro, din care 4 milioane de euro reprezentau investiții tehnologice, iar 45 de milioane datorii și credite comerciale asumate.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL