Cuplurile care sărbătoresc NUNTA DE AUR nu vor primi de la stat bilete gratis la spectacole

Wednesday, 02 April 2014, 17:20 Sursă: Mediafax

Proiectul legislativ prin care se propune ca persoanele care celebrează împlinirea a 25 sau 50 de ani de la căsătorie să primească de la Ministerul Culturii un tichet pentru a intra gratuit la un spectacol de teatru, operă, filarmonică sau la un muzeu a primit aviz nefavorabil din partea Guvernului.

Adaugă părerea ta

Într-un comunicat transmis la finalul şedinţei de miercuri, la capitolul privind punct de vedere al Guvernului referitor la proiectul de lege privind acordarea unor facilităţi cu caracter cultural cu ocazia celebrării căsătoriilor de lungă durată, se arată că Guvernul a emis un aviz nefavorabil.

În proiect, iniţiat de mai mulţi deputaţi PC, este propus ca persoanele care celebrează împlinirea a 25 sau 50 de ani de la căsătorie să primească de la stat, prin Ministerul Culturii, un tichet cu caracter cultural, pentru a putea intra gratuit la un spectacol de teatru, operă, filarmonică sau la un muzeu, în baza unei cereri depuse la primărie, însoţită de actul de identitate şi certificatul de căsătorie.

Tichetul este valabil 30 zile şi poate fi folosit pentru maximum două evenimente organizate de instituţiile publice de cultură. Iniţiatorii argumentează că statul are datoria morală de a încuraja cuplurile căsătorite prin dezvoltarea unor măsuri de protecţie socială şi a unor politici de conservare a valorilor pe care, în mod tradiţional, le promovează familia, iar o ceremonie specifică este organizarea de către familiile creştine a "Nunţii de Argint" şi a "Nunţii de Aur" la împlinirea a 25, respectiv 50 de ani de la căsătorie.

Ei arată că proiectul urmăreşte promovarea familiei şi a rolului său în dezvoltarea oricărei comunităţi în condiţiile în care anchetele sociale relevă faptul că familiile care împlinesc 25, respectiv 50 de ani de la căsătorie nu deţin suficiente resurse financiare pentru a sărbători acest eveniment.

Totodată, miza proiectului de lege constă, spun iniţiatorii, în dezvoltarea interesului pentru cultură prin facilitarea accesului şi participarea la diverse manifestări culturale, educaţia prin intermediul culturii trebuind să devină un pilon prioritar al actualei societăţi româneşti. Deputaţii arată că nu există un impact financiar major asupra bugetului general consolidat.