Creștere economică: România, depășită de Ungaria, Polonia și Bulgaria

Thursday, 14 November 2019, 16:13 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

România a ajuns pe locul 5 în topul creșterii economice din Europa de Est, după rezultatele-semnal privind avansul economic din trimestrul al III-lea.

Camipioanele creșterii exonomice în al treilea trimestru sunt Ungaria, Polonia și Bulgaria. România a coborât de pe podium și e devansată și de Lituania, scrie Realitatea Financiara.

Datele Eurostat arată că toate ţările UE au raportat creşteri anuale ale PIB în trimestrul trei din 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în: Ungaria (4,8%), Polonia (4%), Bulgaria (3,7%), Lituania (3,6%) şi România (3,2%).

În ritm trimestrial, economia Cehiei a înregistrat în trimestrul trei din 2019 cel mai lent ritm de creştere din ultimii peste trei ani, din cauza declinului industriei.

Toate ţările UE au raportat creşteri trimestriale ale PIB în trimestrul trei din 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost în: Polonia (1,3%), Ungaria (1,1%), Bulgaria, Cipru şi Letonia (toate cu 0,7%) şi România (0,6%).

Monedele şi acţiunile companiilor din Europa Centrală şi de Est (CEE) au avut joi evoluţii mixte, după ce datele publicate de Eurostat au arătat că avansul economic în trimestrul trei din 2019 a fost sub aşteptări în cea mai mare parte a regiunii, transmite Agerpres.

Forintul ungar s-a apreciat cu 0,2% faţă de euro, în condiţiile în care creşterea economiei Ungariei a accelerat mai mult decât se estima, înregistrând un avans anual de 5% în trimestrul trei din 2019.

Motorul creşterii în Europa Centrală şi de Est l-a reprezentat consumul intern deoarece lipsa de forţă de muncă a dus la majorarea salariilor.

Chiar dacă cererea internă a compensat până acum încetinirea economică a partenerilor comerciali ai CEE din zona euro, datele publicate joi de Eurostat sugerează că avansul economic începe să fie afectat de aceste evoluţii.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE