Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Guşă, despre problemele noului Cod Fiscal şi tentaţiile "de vară" ale ministrului de Finanţe

Tuesday, 18 August 2015, 22:30 Sursă: REALITATEA.NET

Consultantul politic a explicat care sunt principalele probleme pe care le vede la noul Cod Fiscal, explicând minusurile acestui proiect.

Cozmin Guşă: "Mă pricep la macroeconomie poate mai bine decât alţi consultanţi politici. Am o problemă nu legată de relaxarea fiscală care se consfinţeşte acolo, ci legată de logica în care a fost construit acest Cod Fiscal, fiind o logică de tip electoral. Acest Cod Fiscal, chiar opera unui profesionist fiind, un domn Manolescu care pleacă şi el de acolo de la 1 septembrie, nu are cum să nu fie viciat de măsurile populiste în vederea alegerilor. Am refuzat să îl studiez în amănunt, m-am uitat la reacţiile celor care se certau: interesantă frâna pusă de Iohannis, apoi reacţia Guvernatorului şi sprijinul pe care i l-a dat, argumentat, pentru că Guvernatorul este un tip prudent.

Tot mediul de analişti economici văd Codul Fiscal ca pe un panaceu: "Ne rezolvă problemele", uitând un singur lucru: că trebuia sa deriveze dintr-o strategie macroeconomică pe termen lung de dezvoltare pe termen lung care să se regăsească în acele prevederi. Antreprenorii sunt foarte egoişti: nu se preocupă decât de firma sau segmentul lor de activitate, fără să vadă ansamblul", a spus consultantul politic.

Cozmin Guşă a caracterizat succint activitatea intensă pe care ministrul de Finanţe Teodorovici a avut-o pe plaja de la Marea Neagră, unde a fost surprins de mai multe ori de paparazzi.

"Când îl văd pe băiatul acesta, pe Orlando, ministrul de Finanţe, singura chestie simpatică la el e posibila origine sârbească, mie îmi plac sârbii. Dar, în condiţiile în care tu eşti negociatorul principal al partidului de guvernământ şi în loc să te pregăteşti de negocieri complicate, în timpul ăsta tu te duci la mare, te dai în bărci prin discoteci, ştiu că e divorţat, are o iubită nouă şi e fotografiat în timp ce se uită lung după fusta ei şi postează filozofic după aceea pe Facebook.

Noi suntem într-o situaţie complicată, în care a intervenit, pe tema Codului Fiscal păzit de Ministerul de Finanţe, o criză puternică între preşedinte şi Banca Naţională şi preşedinte şi Guvern, pe de altă parte.

Cine a avut nevoie de un astfel de ministru de Finanţe? Probabil cei care l-au folosit şi la fonduri europene. Teodorovici a avut rezultate bune la absorbţie, dar bănuiala mea e că s-a comportat atât de bine faţă de protectorii săi politici, încât a fost promovat la Finanţe. Problema e neseriozitatea cu care abordează imaginea sa, finanţiştii, serioşi prin definiţie, vorbesc foarte puţin, fac mult, dar se abţin să se exprime în astfel de gesturi publice, în condiţiile în care un ministru dintr-o ţară normală cu un gest poate influenţa bursa.

E o vorbă glumeaţă în Marea Britanie: "Regina nu trebuie neapărat să fie virtuoasă, ea trebuie să pară virtuoasă".  
Problema Codului Fiscal e extrem de serioasă şi a fost abordată într-un mod nepermis, în lipsa unei strategii de dezvoltare macroeconomică şi de consolidare a capitalului naţional: noi nu avem ce pune în competiţie sau în contrapartidă decât acest capital naţional aşa cum este el: trebuie să încurajeze antrepenorii români sau pe cei care vor să îşi dezvolte afacerile şi pe cei care vin şi investesc aici.

În afară de asta, trebuie să fim clari: care e potenţialul actual real al României, ce ce întâmplă în plan regional internaţional, pe ce ne bazăm şi să ştim geoeconomie, geopolitică şi să ne construim o strategie pe 10 ani şi la asta să subordonăm inclusiv acest Cod Fiscal. Plus că trebuie să fim foarte atenţi, ce capital naţional mai avem, în ce domenii se află, unde l-am putea îmbunătăţi, unde trebuie să îl anulăm că nu mai există şanse....cine se gândeşte la asta?

Nu spun că acest cod este unul prost, ar putea fi unul bun. Ce spun e că nu stă pe picioare solide", a concluzionat Cozmin Guşă.


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL