Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă: Jumătate din cei care conduc azi PSD în teritoriu sunt puși de Dragnea personal

Monday, 27 November 2017, 09:50 Sursă: REALITATEA.NET

Consultantul politic a devoalat care sunt resorturile interne din PSD care permit încă rezistența lui Liviu Dragnea la vârful partidului.

"În PSD, sunt două feluri de reacții, pe de o parte cea interesată de a rămâne în siajul leadership-ului, dublată de lașitate, pentru că într-un partid politic se trăiește din complicități și lasități. Pe de altă parte, este cealaltă reacție venită ca moștenire a PSD din PDSR, din FSN, din PCR în care lucrurile nu se comentează public pe motiv de solidaritate. Nu vedem reacții publice, dar nu trebuie să ne îndoim că în interiorul PSD nu sunt azi aripi, tabere, discuții, sunt discuții foarte serioase", a explicat Cozmin Gușă.

Potrivit lui Gușă, toți liderii anteriori ai PSD-ului au beneficiat de susținerea celorlalți grei din partid, în ciuda exceselor de care au dat dovadă, pentru că aveau șansa de a ajunge pe fotoliul de la Cotroceni.

"PSD a greșit extrem de mult. Pe vremea lui Năstase, când acesta era extrem de autoritar, dar existau totuși Dan Ioan Popescu, Mitrea, Hrebrenciuc, Văcăroiu, Cozmâncă, aceștia au acceptat o dictatură a lui Năstase doar în speranța că va ajunge președinte în 2004. Nu a ajuns, s-a ales praful. Au acceptat o anumită autoritate a lui Geoană în 2005-2009 în speranța că va ajunge președinte, cu niște trădări ale lui Dragnea și Hrebenciuc la adresa lui Geoană, care erau butonați de echipa lui Băsescu. N-a ieșit nici acolo, pentru că aparatul de la SIE care a lucrat în favoarea lui Băsescu în 2009 a reușit să-l mai facă încă o dată președinte. Apoi a venit Ponta, și-a tras pe nume de dublă persoană fizică partidul, el era președinte, dar era condus de fapt de Sebastian Ghiță, un tip mai tânăr decât el și mai inteligent. Aceștia nu și-au atras 100% din autoritate la nivelul partidului, dar aveau majoritatea. L-au tolerat pe Ponta pentru că toate semnele erau că nu putea să ajungă Iohannis președinte în România. Din același spirit de obediență, au acceptat toate excesele lui Ponta", a explicat Cozmin Gușă.

De data aceasta, remarcă analistul politic, PSD nu mai are un lider carismatic, ci unul îngropat în scandaluri de corupție care, din multe puncte de vedere, este sub liderii principali, de la școală până la atitudine.

"Dragnea va rezista mult mai greu, nu sunt șanse vizibile că ar putea să ajungă președinte și acel spirit de a sfârteca liderul va veni mult mai repede, mult înaintea alegerilor, cum n-a venit la adresa lui Năstase, Geoană, Ponta. Ce nu ne place nouă este că liderii din partide sunt atât de slabi, poate asta e România, poate în acest fel românii își generează liderii, vedem de câte ori au fost realeși baronii, în ciuda averilor ilicite sau a fărădelegilor. O să ne dăm seama că nu sunt foarte selectivi românașii noștri. Am mai spus-o: mare parte din populație e îndobitocită din punct de vedere politic. Dragnea neavând carisma și nici șansa evidentă de a câștiga alegerile prezidențiale, în PSD se va pune la cale mult mai repede mătrășirea lui", a punctat consultantul politic.

De ce nu se poate elibera încă PSD de Dragnea

Dacă eliminarea lui Dragnea se va face prea târziu, atrage atenția Cozmin Gușă, din groapa în care va cădea PSD se va ieși mult mai greu, deoarece "nu au lideri carismatici, au doar o armată foarte disciplinată care la ora asta îl face cel mai puternic partid din România".

"În PSD sunt încă oameni bine pregătiți, unii lași, alții care stau în așteptare, alții care nu sunt în stare să facă masa critică. Însă dubla spirală a neîncrederii de care am vorbit, care include și susținători sau membrii PSD care și-au pierdut încrederea în capabilitatea și coerența PSD de azi, asta are o cauză. Cauza nu poate fi legată decât de această șmecherie pe care a făcut-o Dragnea, ajutat de oameni din statul paralel pe care îl acuză astăzi să preia puterea la acel nivel și să subordoneze intereselor personale toată activitatea parlamentară și guvernamentală", a explicat Cozmin Gușă.

Potrivit acestuia, episodul în care Dragnea s-a dus să îi propună lui Iohannis un prim ministru nediscutat la partid, Sevil Shhaideh, caracterizează această "prepotență pe care si-a arogat-o asupra partidului".

Cozmin Gușă a explicat care este problema PSD-ului azi, de ce nu poate să reacționeze mai repede.

"Pentru că organismul care discută deciziile politice și guvernamentale pe care le ia partidul este CEX-ul. În CEX sunt doar oameni ai lui Dragnea și, un lucru despre care nu se discută, sunt peste 20 de președinți de organizații județene interimari care nu au fost alesi de organizațiile PSD, deci jumătate din cei care conduc PSD-ul la nivel de județe nu sunt aleși de către organizații, ci au fost puși de către Dragnea personal. Ne dăm seama că PSD astăzi e condus de către 100 de oameni dintre care peste 20 arată cum am spus, alții sunt gen Lia Olguta Vasilescu.  PSD nu se poate mișca azi, dacă s-ar fi putut mișca în CEX și l-ar fi descăunat rapid pe Dragnea, dar PSD trebuie să convoace un congres pentru face acest lucru", a arătat Cozmin Gușă.

Dragnea a ratat momentul în care putea să-și negocieze plecarea

Toată această degenerare a stării publice din PSD, legată de neîncredere, va accelera deciziile în interiorul partidului, anticipează Cozmin Gușă, însă nimeni nu trebuie să se aștepte la o cedare a lui Liviu Dragnea, care se bazează pe faptul că legile justiției, amnistia și grațierea sunt dorite de mai mulți lideri ai PSD.

"Dragnea nu e gata încă de o negociere cum a fost cu Mugabe în Zimbabwe. Având în vedere fluiditatea puterii în România, negocierea nu mai poate să o aibă cu nimeni, a pierdut oportunitatea de a-și negocia viitorul, se ține cu ghearele și dinții de această poziție de putere, nu poate să plece negociat de acolo", a explicat consultantul politic.

Din această perspectivă, presiunea străzii este importantă pentru viitorul României. Cetățenii pe care îi vedem în stradă s-au "virusat" de libertate si euro-atlantism, ei reprezintă civismul neorganizat care o să le dea mult de furcă liderilor PSD. "Cu asta nici Dragnea, nici alti baronii nu stiu sa lupte", a conchis Gușă în intervenția sa de duminică seara de la "Jocuri de Putere".

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL