Costin Borc, anunț despre industria României. Ce obiectiv are

Tuesday, 19 July 2016, 23:49 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

România este interesată de menținerea unei baze industriale solide în Uniunea Europeană, cu o acoperire echilibrată la nivelul statelor membre, astfel încât să se atingă obiectivul politic de 20% pondere a industriei în PIB-ul UE până în 2020, a declarat Costin Borc, viceprim-ministru și ministru al Economiei, la Bratislava, la prima reuniune informală a Consiliului COMPET.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, principalele teme de discuție în cadrul reuniunii au fost: transformarea digitală a industriei și a companiilor europene, mobilizarea investițiilor inteligente pentru transformarea industriei și disponibilitatea viitoare a forței de muncă.

Viceprim-ministrul Costin Borc a evidențiat că tranziția la economia digitală este deosebit de importantă pentru România și a prezentat Strategia 'România Competitivă', cu cele 16 acțiuni prioritare, între care potențialul industriei TIC și al sectoarelor creative reprezintă piloni cheie pentru creștere economică.

În același timp, strategia prevede necesitatea pregătirii forței de muncă pentru a răspunde cerințelor impuse de transformarea digitală și de adaptare a sistemului de educație la cerințele industriei TIC și a sectoarelor creative. Oficialul român a menționat obiectivele naționale din domeniu, respectiv: definirea cadrului adecvat de funcționare pentru industria TIC și a sectoarelor creative, relansarea creșterii prin dezvoltarea abilităților profesionale adecvate, adaptarea sistemului educațional la cerințele pieței și aplicarea unui cadru fiscal favorabil dezvoltării.

Totodată, ministrul Economiei a semnalat necesitatea eliminării decalajului digital din zonele rurale, inclusiv prin acordarea unor facilități pentru instalarea companiilor din industria TIC în aceste zone, necesitatea ca angajații să fie pregătiți pentru acceptarea transformării digitale, precum și adaptarea cadrului de reglementare la era digitală. Oficialul român a subliniat, în intervenția sa, necesitatea unei cooperări strânse între industrie, partenerii sociali, universități și autoritățile publice din domeniul educației și al economiei pentru a anticipa impactul transformării digitale și al progresului tehnologic și necesitățile de instruire pentru viitoarele generații.

În opinia acestuia, educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), în special în domeniul matematicii, al antreprenoriatului, al contabilității și al abilităților digitale "sunt de importanță deosebită pentru atingerea scopului nostru comun de transformare digitală".

Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE