Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Corupția la nivel înalt din spatele lui Ponta - Fost ambasador SUA, interese financiare în România. Cine sunt străinii protejați de statul paralel

Thursday, 22 October 2020, 19:01 Sursă: Realitatea.NET

Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la București între 2009 și 2012, se află în centrul mai multor controverse. El ar fi stat la baza șantajului exercitat de Florian Coldea asupra lui Victor Ponta. Într-una dintre înregistrările sale, Sebastian Ghiţă a relatat cum Florian Coldea l-a ameninţat pe Victor Ponta, pe atunci premier, că dacă nu face o propunere pentru șefia DNA, se va anula vizita programată câteva luni mai târziu în SUA, unde ar fi urmat să se întâlnească cu Joe Biden.

După terminarea mandatului, în toamna lui 2012, Gitenstein s-a întors în Stale Unite. La scurt timp a ales să revină în România. În 2013 a fost ales în conducerea Fondului Proprietatea, o funcţie cu un salariu impresionant. Apoi a devenit consilier special al companiei care are capital românesc Astra Asigurări, lider pe piaţa locală de asigurări la acea vreme, cu afaceri de circa 200 de milioane de euro. Contractul de consiliere a fost semnat la Washington, cu firma de avocatură Mayer Brown unde Mark Gitenstein a revenit după încheierea mandatului de ambasador SUA la Bucureşti.

În 2016, fostul general de contraspionaj Aurel Rogojan scria, în Cotidianul, că Mark Gitenstein s-a ocupat cu intervenţii directe în Justiţie, sugerând că acestea aveau legătură cu unele afaceri pe care le deținea în România.

Legătura de prietenie a fostului ambasador Mark Gitenstein cu Joe Biden e binecunoscută. Iar o anchetă a publicației New York Post aduce noi dezvăluiri cu privire la implicarea fostului vicepreședinte al SUA în România. Într-o intervenție televizată, cel care a obținut datele, Rudy Guliani, fost procuror anti-mafia și apropiat de președintele Donald Trump, a afirmat că ar avea dovezi că familia Biden ar fi luat bani nu numai din Ucraina și China, ci și din România, Irak și Rusia. Rudy Giuliani a spus că, după o anchetă îndelungată, vicepreședintele în timpul Administrației Barack Obama și actual candidat pentru Casa Albă din partea Partidului Democrat, Joe Biden, ar fi luat necuvenit prin intermediul fiului său sume mari de bani, inclusiv din țara. În timp ce Giuliani nu a prezentat încă dovezile, Biden neagă toate acuzațiile, spunând că totul a fost pus la cale pentru ca Trump să-și măreasca șansele de a câștiga un nou mandat.

In plus, numele fostului premier al României, Victor Ponta, a apărut într-un schimb de e-mailuri în 2012, publicat de WikiLeaks, între fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, și John Podesta, șeful campaniei electorale a candidatului democrat la președinția SUA, Hillary Clinton.

Podesta era pe atunci președintele unei organizații extrem de influente la Washington și care îl susținea pe Ponta. Titlul și conținutul schimbului de mesaje, datat 28 iulie 2012, sugerau organizarea unei întâlniri cu Victor Ponta chiar în ziua desfășurării referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu. 29 iulie 2012.

Contactat de jurnaliștii de la Profit.ro, Mark Gitenstein a declarat că nu-și amintește schimbul de mesaje publicat de WikiLeaks, dar a recunoscut că nu este exclus să se fi întâlnit cu Victor Ponta în acele zile.

Patru ani mai târziu, FBI şi procurorii Departamentului de Justiţie au detonat bomba și au dezvăluit ițele corupte ale unor consultanţi politici americani, cu Partidul Regiunilor al fostului preşedinte ucrainean, controversatul Viktor Ianukovici, anunţa CNN. Printre ei nimeni altul decât Tony Podesta, fratele lui John Podesta, cel care stătuse și în spatele lui Victor Ponta în perioada referendumului pentru demiterea președintelui.

FBI a refuzat să comenteze informaţia, precizează CNN, dar Departamentul de Justiţie al SUA a afirmat că îşi menţine angajamentul de a ajuta recuperarea activelor furate, în numele poporului ucrainean. În 2012 , într-un interviu oferit postului Euronews , Ponta declara că românii voiau să scape de Traian Băsescu, dar rezultatele referendumului au arătat exact opusul.

Numele Podesta apare și în campania prezidențială din 2014 din România. O firma controlata de Sebastian Ghita, Federal Media Partner SRL, a platit 300.000 de dolari companiei americane de lobby Podesta Group pentru a-l promova pe candidatul Victor Ponta, potrivit Hotnews. Cu doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, lobbistii au transmis zeci de emailuri catre cele mai importante institutii de media din lume cu scopul de a-i convinge pe jurnalistii straini că Ponta este pro-american. Federal Media Partner SRL nu apare pe lista persoanelor juridice care au facut in anul 2014 donatii mari catre PSD, desi legea obliga partidele sa facă acest lucru. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL