Trupul neînsufleţit al Reginei Ana, depus la Palatul Regal. Oamenii îi pot aduce un ultim omagiu

Wednesday, 10 August 2016, 19:26, Sursă: AGERPRES

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, miercuri seara, la București. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale a fost depus în Sala Tronului din Palatul Regal. Aici, joi şi vineri, românii vor putea depune flori și vor putea aduce un ultim omagiu Reginei. Slujba de înmormântare a Reginei Ana este programată pentru sâmbătă, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Adaugă părerea ta

Aproximativ 100 de persoane au asistat miercuri seară la sosirea cortegiului funerar al Reginei Ana, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Cortegiul a fost însoțit de principesa Margareta și principele Radu, precum și de principesele Elena și Maria.

Miercuri, de-a lungul întregii zile, pe la catafalcul Reginei Ana au trecut pentru a aduce un ultim omagiu numeroase personalități.

Președintele Klaus Iohannis a venit miercuri dimineață la Peleș pentru a prezenta condoleanțe Familiei Regale. El a depus o coroană de flori, a aprins o candelă și s-a recules la catafalc.

De asemenea, au prezentat condoleanțe la Castelul Peleș premierul Dacian Cioloș și vicepremierii Vasile Dîncu și Costin Borc, membri ai Guvernului, patriarhul Daniel, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Iordache, liderul PSD, Liviu Dragnea, și fostul președinte Emil Constantinescu.

La catafalcul Reginei Ana au venit și numeroși reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la București și președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, împreună cu soția.

Începând de joi, timp de două zile, între orele 8.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă reginei un ultim omagiu. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există însă şi condiţii, legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Reguli stricte pentru românii care vor veni la Palatul Regal, pentru a aduce un omagiu

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”. 

Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. La 11.30 cortegiul mortuar va pleca din Piaţa Palatului şi va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obişnuită, către Curtea de Argeş, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sâmbătă, la ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Slujba va fi oficiată de  IPS Calinic al Argeşului, în prezenţa IPS Ioan Robu.

Sunt aşteptaţi să participle la funeraliile Reginei Ana reprezentanţi ai caselor regale din Europa, presa spaniolă dând deja ca sigură prezenţa Reginei Sofia. Există şi voci conform cărora Casa Regală britanică ar putea fi reprezentată de Prinţul Charles. Lista oficială a membrilor caselor regale străine care vor veni în România va fi anunţată joi de Casa Regală.

Programul complet al funeraliilor Reginei Ana

Sâmbătă va fi zi de doliu national şi în România, şi în Republica Moldova. În România instituţiile vor arbora în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură vor trebui să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu vor fi amânate.

După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi în 31 octombrie - 2 noiembrie în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”.