Corina Creţu: România riscă infrigementul, dacă nu dovedeşte că poate susţine creşterea salariilor

Monday, 20 March 2017, 21:08 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Comisia Europeană așteaptă dovezi de la București că poate susține creșterile salariale și de pensii angajate și că nu va depăși un deficit bugetar de 3 la sută. În caz contrar, România ar putea intra în procedură de deficit bugetar excesiv, ceea ce presupune o măsuri restrictive din partea Comisiei.

Invitată la Interviurile Europa FM, Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale, a declarat că la Bruxelles există temerea ca România să nu ajungă precum Grecia.

Domnul prim-ministru (Sorin Grindeanu – n.r.) i-a dat asigurări domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar European pentru afaceri economice- n.r.) că se fac calcule, astfel încât acest proiect ambițios de mărire a salariilor să se încadreze în final în acest deficit bugetar de 3 la sută. Comisia Europeană așteaptă documentația din partea Guvernului României. În această etapă suntem – în ce măsură aceste măriri de salarii sunt sustenabile și se poate îmbunătăți viața oamenilor, în paralele cu menținerea acestor reguli. Pentru că am avut cazul Greciei și Comisia Europeană are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat în criză. E important să nu ajungem și noi la fel. Bani, creștere economică avem. Dar să vedem cât de sustenabile sunt aceste propuneri de măriri salariale, astfel încât să nu intrăm pe procedura de infrigement, de a fi puși sub observație pentru felul în care depășim sau nu deficitul bugetar”, a spus Corina Crețu.

Recent, Comisarul european pentru Afaceri economice și Financiare, Pierre Moscovici i-a scris  ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, că așteaptă măsuri credibile pentru a rămâne în ținta de deficit bugetar de 3 la sută din PIB, scrie Europa FM.

Comisia crede că după majorarea salariilor și a pensiilor, România va ajunge în acest an, la un deficit bugetar de 3,6 % din PIB  și de 3,9 la sută în 2018.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ