Legea a fost adoptată în 2020, iar în această vară autoritățile de la Phenian sunt determinate să o pună drastic în aplicare. Primii vânați sunt cei care încalcă lege prin urmărirea și distribuția diverselor materiale din mass-media sud-coreeană și occidentală, iar pedepsele ajung până la ani grei de închisoare, conform Radio Free Asia.
În teorie, legea pentru păstrarea tradiției etichetei și stilului de viață socialist se aplică atât bărbaților, cât și femeilor. În practică, represiunea privind pantalonii scurți vizează doar femeile, a declarat marți, sub protecția anonimatului, o locuitoare a provinciei nord-vestice Pyongan de Nord.
"Pe măsură ce tot mai multe femei poartă pantaloni scurți în orașe, inclusiv aici, în Sinuiju, autoritățile le dau citații pentru încălcarea etichetei vestimentare. Ieri, o patrulă de poliție a arestat 10 femei în piață pentru că purtau pantaloni scurți. Au fost nevoite să scrie o declarație de autocritică și să semneze un document în care scrie că se vor confrunta cu consecințe legale dacă vor fi prinse din nou purtând pantaloni scurți", a relatat aceasta.
O altă femeie a dezvăluit pentru Radio Free Asia, sub protecția anonimatului, că valurile de căldură din această vară au forțat multe femei să poarte pantaloni scurți în public. Însă, autoritățile au început să le oprească și să le sancționeze, spunându-le că pantalonii scurți nu sunt în conformitate cu tradiția și stilul de viață socialist.
Aceasta nu este o situație nouă, deoarece cu câțiva ani în urmă, poliția lua atitudine împotriva femeilor care purtau fuste-pantaloni, acuzându-le că urmează moda japoneză.
„Multe femei se plâng, întreabă de ce bărbații pot purta pantaloni scurți și femeile nu. Ei spun că autoritățile ne discriminează.”
Aceasta nu este prima când Coreea de Nord aplică dublul standard.
Luna trecută, RFA a raportat că Coreea de Nord a promulgat o interdicție publică de fumat pentru toți cetățenii, dar autoritățile au pedepsit doar femeile care fumează. Locuitorii din acel raport au subliniat dublul standard, menționând că liderul țării, Kim Jong Un, este adesea ilustrat în presa de stat cu o țigară aprinsă în mână.