Companiile de stat, "jumulite" de Guvern. Securitatea energetică, în pericol

Tuesday, 18 April 2017, 10:15 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Companii ca Nuclearelectrica sau Transgaz sunt nevoite să dea dividende-record, inclusiv din banii puşi deoparte pentru proiecte strategice precum extinderea duratei de viaţă la Unitatea 1 de la Cernavodă sau gazoductul BRUA.

Durata de viaţă a reactorului 1 al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, care asigură aproape 10% din consumul naţional de electricitate, expiră peste câţiva ani, mai exact în 2022-2023.

Durata de viaţă a acestuia poate fi prelungită cu încă 25 de ani, însă investiţia necesară este de 1,2-1,5 miliarde de euro. În plus, Nuclearelectrica încă mai are de restituit credite de 1,3 miliarde lei (circa 290 milioane euro) luate pentru finalizarea Unităţii 2 de la Cernavodă, pusă în funcţiune în 2007, dar şi planuri pentru construirea altor două reactoare, în parteneriat cu chinezii.

În aceste condiţii, statul, ca acţionar majoritar, dar şi Fondul Proprietatea solicită dividende uriaşe de la companie. Mai exact, Ministerul Energiei a cerut dividende în valoare de 99,5 milioane lei, dintr-un profit net în valoare de 112,44 milioane lei înregistrat anul trecut de Nuclearelectrica.

Potrivit datelor primite de la Nuclearelectrica (SNN), la solicitarea Romania Libera, compania are rezerve totale disponibile de 1,5 miliarde lei. „Deşi SNN are disponibilităţi financiare care la prima vedere par excedentare, aceşti bani vor fi utilizaţi preponderent în proiecte majore de investiţii, cum sunt instalaţia de detritiere şi retehnologizarea Unităţii 1. Reducerea surselor proprii de finanţare pentru aceste proiecte prin distribuţia de rezerve sub formă de dividende «extraordinare» le poate influenţa în sens negativ din perspectiva disponibilităţii fondurilor proprii”, au transmis reprezentanţii companiei.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE