Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Combinațiile lui Ghiță, tunuri de milioane de euro

Monday, 19 October 2020, 19:26 Sursă: Realitatea PLUS

Nova Tech Integrated Solutions a câştigat, în asociere cu Siveco România, licitația organizată de SRI în iunie 2017 pentru sistemul SII Analytics-Big Data, care poate face căutari avansate în bazele de date ale instituţiilor. Nova Tech a fost înființată în 2015 de Liviu Mircea Uruc, un interpus al lui Sebastian Ghiță, şi de Răzvan-Iulian Băicoianu. Reprezentantul legal al companiei a fost Andrei Nicolescu, avocatul fostului deputat Ghiță. Apoi, firma a fost deținută, printre alții, de Andrei Cruceru și Giorgia Borduşanu. Numele lor au legătură tot cu Sebastian Ghiță, deoarece aceștia au lucrat la Asesoft International, una dintre companiile fondate de fostul deputat.

La SIVECO, până în 2016, un acționar important a fost Irina Socol. Aceasta a fost arestată, în septembrie 2014, pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. În mai 2016, Socol a fost condamnată la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, fiind acuzată că a creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale prin care ar fi făcut tranzacții fictive în 4 ani de 10 milioane de euro. În iulie 2016, judecătorii Tribunalului Prahova au dispus eliberarea sa condiționată.

Platforma de analiză Big Data permite serviciului secret să obțină informații despre firme și cetățeni din bazele de date ale statului. Dar nici până astăzi acuzațiile lansate de societatea civilă acestui program făcut de SRI pe fonduri europene și construit de o asociere de firme IT controversate n-au fost deslușite. La acea vreme, mai multe organizații non-guvernamentale au sesizat Oficiul European de luptă anti-fraudă tocmai în legătură cu modul în care a fost atribuit contractul. Totodată, ONG-urile au susținut că proiectul ar putea fi un program de supraveghere în masă, iar SRI va avea acces necontrolat la orice informație despre toți cetățenii, o chestiune nereglementată în acest moment în legislația română. În plus, platforma mai prevede că informațiile despre cetățeni pot fi accesate de pe un număr mare de terminale.

SII Analytics înseamnă inter-conectarea bazelor de date ale principalelor instituţii ale statului, care dețin date importante ale cetățenilor români. Este vorba despre Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Finanţe, ANAF, Direcţia Generală a Vămilor, Ministerul de Justiţie, APIA, Banca Naţională a României sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Siveco România SA a fost desemnată să furnizeze componentele pentru „Big Data” și softul de analytics, pentru un contract în valoare de 25 de milioane de euro, iar Nova Tech Integrated Solutions SRL a furnizat componente de infrastructură IT și comunicații în valoare de 7 milioane euro. Este vorba de servere, switch-uri și routere, dar și despre soluții de securitate tip ”firewall”.

,,Obiectul platformei SII Analytics este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient",a precizat SRI într-un comunicat din august 2016.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL